Door: Jan Omvlee, TPO- De Brabantse brandweer moest woensdagnacht uitrukken voor een brand in een kampeerboerderij in Someren. Er was brand uitgebroken in één van de vertrekken van de locatie, waar op het moment geen mensen verbleven. De boerderij zou gebruikt gaan worden als tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Politie en brandweer gaan er nu volgens Omroep Brabant vanuit dat de brand opzettelijk is aangestoken.
Volgens de brandweer is in één ruimte brand ontstaan, en heeft vooral die ruimte nu brandschade. De beoogde slaapvertrekken beneden zijn flink beschadigd. De rest van het pand heeft ”flinke rookschade” maar de brandweer kon voorkomen dat het rieten dak van de boerderij in vlammen opging door het riet nat te houden.
De gemeente Someren zou vanaf 28 november, volgende week maandag dus, ongeveer 450 asielzoekers opvangen voor een periode van twee maanden. De plannen zorgden tijdens informatiebijeenkomst al voor onrust. De Burgemeester en wethouder zullen donderdagavond overleggen hoe het verder moet met de plannen, en komen later vandaag met een reactie.
De groep asielzoekers die naar Someren zou komen, wordt al sinds juli van locatie naar locatie verplaatst, en gaat van de ene tijdelijke opvang naar de andere. Ongeveer 25 van de mensen zouden al terug zijn gestuurd naar Ter Apel vanwege wangedrag. Waalre, Best, Heeze, Mierlo en Hapert hebben de groep eerder al een paar weken opgevangen, en het was de bedoeling dat de opvang in Someren in ieder geval voor twee maanden uitkomst zou bieden. Daarna zou ongeveer de helft van de groep langer kunnen blijven.
Someren heeft inmiddels een comité dat zich tegen de komst van de opvang keert. Leden van Burgerinitiatief Someren spreken tegenover Omroep Brabant hun afschuw uit over de brand, en distantiëren zich van geweld en het vernielen van eigendom. Sommigen zeggen wel te begrijpen dat mensen die zich niet gehoord voelen, dan maar het heft in eigen hand nemen. Het comité zegt dat het aantal van 450 asielzoekers veel te hoog is, en dat veel mensen zich zorgen maken over mogelijke overlast.