Buitenland

EU waarschuwt voor tegenvallende resultaten Covid-19-boostervaccin

24-11-2022 15:43

Booster
Shutterstock.

24 november (Reuters) – De recente opname van boosterdoses van het COVID-19-vaccin in de Europese Unie is “nogal teleurstellend”, zei een ambtenaar op donderdag, en uitte de bezorgdheid dat de bescherming tegen ernstige gevallen van de ziekte tijdens de winter zou kunnen verzwakken.

Het Europese gemiddelde percentage hervaccinaties, of het ontvangen van boosterdoses, bedroeg slechts 29% in de groepen mensen die geacht worden het hoogste risico te lopen, zoals ouderen en mensen met verminderde immuniteit.

“Het is zorgwekkend dat degenen die het grootste risico lopen op ziekenhuisopname of ernstige COVID niet adequaat worden beschermd”, vertelde Marco Cavaleri, hoofd gezondheidsbedreigingen en vaccinstrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau, tijdens een persconferentie.

Hoewel het aantal gevallen van COVID-19 de afgelopen weken niet sterk is toegenomen, zei Cavaleri dat dit tijdens de koudere wintermaanden zou kunnen veranderen.

724.000 nieuwe gevallen

WHO-gegevens die woensdag laat werden vrijgegeven, lieten zien dat er de afgelopen week 724.000 nieuwe gevallen van COVID-19 werden gemeld in de EU, een daling van 11% ten opzichte van de voorgaande week. Begin oktober, toen deskundigen waarschuwden voor een nieuwe COVID-19 golf, bedroeg het aantal wekelijkse gevallen 1,5 miljoen.

“Dit virus evolueert snel en nieuwe subvarianten van Omicron en zijn nakomelingen nemen toe”, aldus Cavaleri, die eraan toevoegde dat deze beter bestand zijn tegen vaccins.