Binnenland

Huurmoordenaars krijgen 23,5 jaar voor moord op Iraanse dissident

24-11-2022 15:41

Vrouwe Justitia
Shutterstock.

Door: Jan Omvlee, TPO- Twee mannen zijn donderdag veroordeeld tot een lange celstraf voor de moord op een Iraanse dissident in 2015. Anouar B. en Moreo M. krijgen elk in hoger beroep een straf van 23 jaar en zes maanden voor de moord op Ali Motamed. Dit komt overeen met de eis van het OM, die om straffen van 22 en 24 jaar had gevraagd. De rechtbank spreekt van een ”kille huurmoord”. Toen ze de moord pleegden waren de verdachten voorwaardelijk in vrijheid gesteld nadat ze eerder straffen van zes en tien jaar hadden gekregen voor andere vergrijpen.

De politie kon de verdachten in 2018 arresteren nadat een telefoon van één van hen werd gekraakt. Hierop was te zien hoe de moord was gepland. De mannen zijn 33 en 40 jaar, en de 33-jarige Anouar B. had de moord aanvankelijk met een andere crimineel willen plegen. Die werd echter voor iets anders opgepakt, en moest worden vervangen met de 40-jarige Moreo M.

Dissident onder schuilnaam

Ali Motamed werd in 2015 voor zijn huis in Almere van dichtbij door het hoofd geschoten. Hij woonde al jaren onder een valse naam in Nederland, en zijn echte volledige naam was Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij was in Iran elektricien, en was in de jaren ’90 naar Nederland gevlucht.

Motamed/Samadi was in Iran ter dood veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij een oppositiegroep, Mujahedeen-e-Khalq. Volgens Iran was hij in 1981 betrokken bij een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij. Bij die aanslag kwamen 71 mensen om het leven.

Of de Iraanse overheid betrokken was bij de moordaanslag is nooit vast komen te staan, ook al heeft de vrouw van Motamed dit wel altijd geloofd. De rechtbank kan hier ook nu geen uitsluitsel over geven. De verdachten hebben nooit iets vrijgegeven over de opdrachtgevers of motieven achter de moord. De Nederlandse staat lijkt wel een verband te zien tussen Iran en de moord. Volgens NRC heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran achter de aanslag zat, al kan hierover vanwege de staatsveiligheid niet meer openbaar worden gemaakt.