Van de zaken die je humeur om zeep kunnen helpen, staat schade aan de auto vrij hoog. Het vervelende in deze is dat beschadigingen snel kunnen ontstaan. Een keer met je sleutels langs het portier. Een steentje dat de lak beschadigt. En hoewel je er niet aan wilt denken, is een ongeluk ook zo gebeurd. Gelukkig kan de schade in veel gevallen hersteld worden en is dit ook nog eenvoudig te repareren.
Een krasje is een veel voorkomende schade bij auto’s. Een kras kan ontstaan door een steentje, iets scherps waarmee je per ongeluk over de lak gaat, een ongeluk, een paaltje dat je schampt. Je ziet het al, het zit in een klein hoekje. Het goede nieuws is dat krassen snel hersteld kunnen worden.
De beschadigde verf en lak worden van de oorspronkelijke laag afgeschuurd. Daarna wordt er een nieuw laagje aangebracht, uiteraard in exact dezelfde kleur. Daarna drogen en de afwerking, waarna je auto weer als nieuw is.
Een deuk is een ander verhaal. Daar is iets meer werk voor nodig. Maar ook deuken kunnen uit je auto worden gehaald. De garage zal kijken naar het type deuk. Een deuk zonder lakschade wordt van binnen naar buiten uitgedeukt. Vaak moeten hiervoor wat onderdelen worden gedemonteerd.
Bij deuken met lakschade wordt behalve het uitdeuken ook een nieuw laagje lak aangebracht. Bij grote deuken na een ongeluk moet je er rekening mee houden dat onderdelen volledig vervangen moeten worden.
Na een ongeluk bekijk je natuurlijk eerst of je zelf schade hebt. Daarna is het voertuig aan de beurt. Aan de buitenkant kan de auto er total loss uitzien. Dan zou de schade niet meer hersteld kunnen worden. In de praktijk valt dit soms mee.
Of de schade nog hersteld kan worden, is afhankelijk van de aard van de schade en of er meer onderdelen beschadigd zijn. Als het alleen om een portier gaat, kan dit onderdeel eenvoudig worden vervangen. Als onderdelen zoals de motor onherstelbaar beschadigd zijn, moet je er rekening mee houden dat het uitkijken wordt naar een andere auto.
Wellicht is het je weleens opgevallen onderweg. Van die auto’s met grote deuken of die onder de krassen en kleine deuken zitten. Het ziet er niet uit, maar mag wel gewoon. Het is immers geen verplichting om schade te herstellen. De meeste mensen doen dit wel. De volgende vraag die gesteld moet worden is of de schade geclaimd wordt bij de verzekeraar.
In het geval van grote schades is dat wel verstandig. Deze reparaties kosten een hoop geld. Als het gaat om iets kleins zoals een krasje, kan je dit wellicht beter uit eigen zak betalen. Dan gaat het niet ten koste van je schadevrije jaren en gaat de premie van je verzekering niet omhoog.