Buitenland

Noord-Korea wil ‘krachtigste kernmacht ter wereld worden’

27-11-2022 09:12

Kim Jong Un, Dochter, Noord-Korea
Deze ongedateerde foto, verstrekt op 27 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering, toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn dochter. De inhoud van dit beeld is zoals verstrekt en kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SEOEL, 27 november (Reuters) – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zei dat zijn land van plan is de krachtigste kernmacht ter wereld te hebben, terwijl hij tientallen militaire officieren bevorderde die betrokken waren bij de recente lancering van een nieuwe ballistische raket, meldden staatsmedia op zondag.

De aankondiging komt nadat Kim op 18 november een test van de Hwasong-17, Noord-Korea’s grootste intercontinentale ballistische raket (ICBM), had geïnspecteerd en beloofde wat hij noemde nucleaire dreigingen van de VS tegen te gaan.

Het “uiteindelijke doel van Noord-Korea is het bezitten van de krachtigste strategische kracht ter wereld, de absolute kracht zonder weerga in deze eeuw”, zei Kim in het bevel ter bevordering van de officieren, en voegde eraan toe dat het opbouwen van de nucleaire capaciteit van het land de waardigheid en soevereiniteit van de staat en het volk op betrouwbare wijze zou beschermen.

Hij beschreef de Hwasong-17 als het “sterkste strategische wapen ter wereld” en zei dat het de vastberadenheid en het vermogen van Noord-Korea aantoont om uiteindelijk het sterkste leger ter wereld op te bouwen.

Kernkoppen op ballistische raketten

Noord-Koreaanse wetenschappers hebben een “geweldige sprong voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van de technologie om kernkoppen op ballistische raketten te monteren”, en er werd verwacht dat zij de nucleaire afschrikkingscapaciteit van het land in een buitengewoon snel tempo zouden uitbreiden en versterken, zo werd Kim ook geciteerd.

Kim stond op foto’s met wetenschappers, ingenieurs en militaire functionarissen die bij de test betrokken waren.

Volgens de staatsmedia beloofden deze werknemers de “absolute autoriteit” van de partij en Kim te verdedigen, en zwoeren ze dat “onze raketten alleen krachtig in de door Kim aangegeven richting zullen vliegen”.

De lancering van de Hwasong-17, die het vasteland van de VS kan bereiken, was voor de Verenigde Staten aanleiding om te vragen om een presidentiële verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om Noord-Korea ter verantwoording te roepen voor zijn raketproeven, die op grond van resoluties van de Veiligheidsraad verboden zijn.

Staatsmedia toonden ook de dochter van Kim Jong Un die hem vergezelde toen hij de officieren bekeek. Haar onverwachte eerste optreden bij de Hwasong-17 test heeft het vooruitzicht gewekt dat het leiderschap van de totalitaire staat kan overgaan op een vierde generatie Kims.

‘Amerikaanse imperialisten’

Het machtige Permanente Comité van de Opperste Volksvergadering van Noord-Korea kende de Hwasong-17 raket de titel van ‘DPRK Held en Gouden Ster Medaille en Orde van de Nationale Vlag 1e Klasse’ toe, meldde staatspersbureau KCNA in een andere verklaring, waarbij de initialen van de officiële naam van het land, Democratische Volksrepubliek Korea, werden gebruikt.

“De raket bewees duidelijk voor de wereld dat de DVK een volwaardige nucleaire macht is die in staat is de nucleaire suprematie van de Amerikaanse imperialisten te weerstaan en toonde ten volle haar macht als krachtigste ICBM-staat”, aldus KCNA.