Buitenland

Kim Jong-un laat nieuwe ICBM Hwasong-17 raket en zijn dochter zien

19-11-2022 10:55

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter
Deze foto verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, links, en zijn dochter. Zij inspecteren een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket op Pyongyang International Airport in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. Agency/Korea News Service via AP)

SEOUL, Zuid-Korea (AP)Noord-Korea heeft de weinig bekende dochter van zijn leider Kim Jong Un onthuld bij een raketlancering, waardoor de aandacht wordt gevestigd op een lid van de vierde generatie van de dynastieke familie die Noord-Korea al meer dan zeven decennia regeert.

De Noordelijke staatsmedia zeiden zaterdag dat Kim de vorige dag met zijn vrouw Ri Sol Ju, hun ‘geliefde dochter’ en andere functionarissen de lancering van zijn nieuwe type intercontinentale ballistische raket had gadegeslagen. Kim zei dat de lancering van de Hwasong-17 raket – de meest lange afstandsraket van het Noorden met nucleaire capaciteit – bewees dat hij een betrouwbaar wapen heeft om de militaire dreiging van de VS in te dammen.

De belangrijkste krant, Rodong Sinmun, gaf ook een reeks foto’s vrij waarop Kim samen met zijn dochter van een afstand naar de raket kijkt. Andere foto’s tonen haar met opgestoken haar, een witte jas en een paar rode schoenen terwijl ze hand in hand met haar vader bij een enorme raket boven op een lanceertruck loopt.

Het is de eerste keer dat de Noord-Koreaanse staatsmedia de dochter noemen of haar foto’s publiceren. Korean Central News Agency (KCNA) gaf geen verdere details over haar, zoals haar naam en leeftijd.

Ju Ae

Veel van Kims privéleven is nog onbekend. Maar Zuid-Koreaanse media meldden dat Kim in 2009 trouwde met Ri, een voormalige zangeres, en dat het paar drie kinderen heeft die in 2010, 2013 en 2017 werden geboren.

Het was niet bekend welk kind Kim meenam naar de lanceerplaats. Maar in 2013, na een reis naar Pyongyang, vertelde de gepensioneerde NBA-ster Dennis Rodman aan de Britse krant The Guardian dat hij en Kim een ‘ontspannende tijd aan zee’ hadden met de familie van de leider en dat hij Kims babydochter, Ju Ae genaamd, vasthield.

De identiteit van Kims kinderen is een bron van grote belangstelling van buitenaf, aangezien de 38-jarige heerser niet publiekelijk een troonopvolger heeft aangewezen.

Toen hij in 2020 voor langere tijd uit de publiciteit verdween door onbevestigde geruchten over zijn gezondheidstoestand, ontstonden er in de media heftige discussies over wie de volgende in lijn zou zijn om het verarmde maar met kernwapens uitgeruste land te leiden. Veel waarnemers zeiden toen dat Kims jongere zus, Kim Yo Jong, zou instappen en het land zou besturen als haar broer arbeidsongeschikt zou zijn.

Paektu-bloedlijn

Sinds Kims grootvader, Kim Il Sung, het land in 1948 oprichtte, heeft de familie Kim Noord-Korea bestuurd met een sterke persoonlijkheidsaanhang rond belangrijke familieleden. De zogenaamde Paektu-bloedlijn van de familie, genoemd naar de heiligste berg van het Noorden, staat alleen directe familieleden toe het land te regeren.

“Het is veel te vroeg om iets te zeggen over de opvolging binnen het Kim-regime”, aldus Leif-Eric Easley, professor aan de Ewha-universiteit in Seoel. “Maar door zijn vrouw en dochter publiekelijk te betrekken bij wat Kim beschouwt als een historisch succesvolle raketproef, wordt het familiebedrijf van het Noord-Koreaanse regime geassocieerd met de raketprogramma’s van het land.

“Dit kan een poging zijn om te compenseren voor het gebrek aan economische prestaties van Kim om zijn binnenlandse legitimiteit te ondersteunen”, aldus Easley.

Analist Cheong Seong-Chang van het particuliere Sejong Instituut in Zuid-Korea zei dat als Kim deze dochter blijft meenemen naar belangrijke openbare evenementen, dit een signaal kan zijn dat zij Kims opvolger wordt.

“In het Noord-Koreaanse systeem zouden de kinderen van Kim Jong Un de status van prins of prinses hebben, zoals in een dynastie. Aangezien de krant Rodong Sinmnum de foto van de dochter publiceerde, die zo veel op Kim Jong Un en Ri Sol Ju lijkt, heeft ze geen andere keuze dan een bijzonder leven te leiden,” zei Cheong.

Andere waarnemers zeggen dat Kim met zijn gezin naar een testlocatie voor raketten ging om aan te geven dat hij vertrouwen had in de succesvolle lancering van het wapen, of dat hij misschien probeerde zijn imago als normaal leider op te poetsen door zijn gezin bij zijn zaken te betrekken.

Opvolger

De onthulling van het kind van de familie Kim heeft veel waarnemers van Noord-Korea verrast.

Pas in 2010 werd Kim, toen 26, voor het eerst publiekelijk genoemd in de staatsmedia toen hij een reeks topfuncties bekleedde voordat hij het jaar daarop de macht erfde na de dood van zijn vader Kim Jong Il. Kim Jong Il was ook 31 toen hij in 1973 een sleutelpositie in de regerende Arbeiderspartij veroverde – een benoeming die werd gezien als een belangrijke stap op weg naar de opvolging van zijn vader Kim Il Sung. Kim Jong Il’s positie als opvolger werd bekendgemaakt op het partijcongres van 1980.

Maar Cheong zei dat Kim Jong Il in 1992 privé aan medewerkers vertelde dat Kim Jong Un, zijn derde en jongste zoon, hem zou opvolgen. Cheong zei dat Kims tante en haar man, die naar de Verenigde Staten waren overgelopen, hem vertelden dat er een lied werd gespeeld waarin Kim Jong Un werd geprezen en dat Kim Jong Il op de 8e verjaardag van zijn zoon zei dat Kim Jong Un zijn opvolger was.

“Kim Jong Un kan zijn dochter, die in zijn gedachten het meest op hem lijkt, als zijn opvolger hebben,” zei Cheong.

 






De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn dochter inspecteren de plaats van een raketlancering op de internationale luchthaven van Pyongyang in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. De Noord-Koreaanse staatsmedia zeiden dat leider Kim toezicht hield op de lancering van de Hwasong-17 raket, een dag nadat zijn buren hadden gezegd dat ze de lancering hadden ontdekt van een ICBM die mogelijk het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Onafhankelijke journalisten kregen geen toegang om de gebeurtenis te verslaan die is afgebeeld op deze foto’s die door de Noord-Koreaanse regering zijn verspreid. De inhoud van deze beelden zijn zoals verstrekt en konden niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het Koreaanse watermerk op de afbeelding zoals verstrekt door de bron luidt: ‘KCNA’, wat de afkorting is voor Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)