Buitenland

Fouten door Brits Covid-testlaboratorium hebben mogelijk 20 mensen leven gekost

29-11-2022 18:13

Booster
Shutterstock.

LONDEN, 29 november (Reuters) – De overheidsinstantie van Engeland die verantwoordelijk is voor het reageren op noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid zei dat fouten bij een testlaboratorium hebben geleid tot het verkeerd rapporteren van tienduizenden positieve COVID-19-gevallen als negatief en mogelijk hebben geleid tot de dood van ongeveer 20 mensen.

Groot-Brittannië heeft een van de hoogste coronavirusdoden ter wereld, met meer dan 177.000 doden sinds het begin van de pandemie in 2020.

Veel deskundigen hebben gezegd dat het contacttraceringsprogramma ver achterbleef bij het ‘wereldverbeterend’  systeem dat de regering had beloofd.

Uit een onderzoek van het Britse Health Security Agency (UKHSA) bleek dat het Immensa-laboratorium in Midden-Engeland tussen 2 september en 12 oktober vorig jaar ongeveer 39.000 tests verkeerd had gerapporteerd als negatief terwijl ze positief hadden moeten zijn.

Onjuiste instelling drempelwaarden

De oorzaak van de fouten was de onjuiste instelling van de drempelwaarden voor het rapporteren van positieve en negatieve resultaten van PCR-monsters voor COVID-19, aldus UKHSA in een rapport na afronding van een onderzoek.

Daardoor zouden veel mensen zijn doorgegaan met hun dagelijkse leven en zichzelf niet hebben geïsoleerd, ook al hadden ze COVID.

Het UKHSA zei dat de fouten kunnen hebben geleid tot maar liefst 55.000 extra infecties in gebieden waar de valse negatieven werden gemeld.

Immensa Health Clinic, het particuliere bedrijf dat het laboratorium beheert, werd opgericht in mei 2020 en heeft contracten ter waarde van 170 miljoen pond (203,63 miljoen dollar) gekregen om resultaten van PCR-tests te verwerken.

Dante Labs, de eigenaren van Immensa, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Duidelijke aanbevelingen

“Door dit onderzoek hebben we zorgvuldig gekeken naar de bestaande regelingen voor het toezicht op contracten van particuliere laboratoria die in deze periode surgetesten aanbieden,” zei Richard Gleave, directeur van het UKHSA en de hoofdonderzoeker.

“Er was geen enkele actie die NHS Test and Trace anders had kunnen ondernemen om deze fout in het particuliere laboratorium te voorkomen. Ons rapport bevat echter wel duidelijke aanbevelingen om het risico te verkleinen dat incidenten als deze zich opnieuw voordoen.”