Binnenland

Het regent klachten over grensoverschrijdend gedrag in de entertainment

30-11-2022 12:48

Fortgens Photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Mores, het meldpunt dat klachten verzamelt over grensoverschrijdend gedrag in de entertainmentsector, zegt dat het de afgelopen dagen 50 nieuwe meldingen binnen heeft gekregen. Na de onthullingen over de stressvolle werkcultuur bij De Wereld Draait Door zijn er veel nieuwe mensen die vertrouwelijk hun hart willen luchten. Dat de NPO nu een onderzoek aan heeft gekondigd naar grensoverschrijdend gedrag, speelt hierin mee. Het onderwerp staat prominent op de agenda in medialand.

Het gaat volgens Mores om melders die bij zowel tv- als radioprogramma’s werken, en bij zowel de publieke als de commerciĆ«le zenders. Mores licht de melders voor in wat hun mogelijke vervolgstappen zijn. De keuze om die stappen te zetten ligt vervolgens bij de melders zelf. Over het hele jaar heeft het meldpunt 308 meldingen gekregen. Deze zijn vaak te onderbouwen met verifieerbare informatie. Zo kunnen melders een burn-out of andere gezondheidsklachten hebben gehad.

Andere sectoren

De voorzitter van Mores, Janke Dekker, wijst er ook op dat bedrijfsartsen dergelijke klachten bij andere sectoren veel tegenkomen. Het meldpunt beperkt zich tot de media- en entertainmentwereld, maar ziet ook dat verhalen zoals die van DWDD in andere sectoren worden herkend. Volgens Dekker is het belangrijk dat melders de rust en de ruimte krijgen om hun verhaal te doen. Mores geeft klachten niet automatisch door aan de onderzoekscommissie van de NPO. Die keuze wordt aan de melders gelaten.