Buitenland

Vier mensen ter dood veroordeeld in Iran wegens ‘spioneren voor Israël’

30-11-2022 13:39

Iran Revolutionaire Garde
De Revolutionaire Garde tijdens een militaire parade in Teheran, Iran. 22 september, 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

DUBAI, 30 november (Reuters) – Vier mensen zijn woensdag door de Iraanse rechterlijke macht ter dood veroordeeld omdat zij zouden hebben samengewerkt met de Israëlische inlichtingendienst en ontvoeringen zouden hebben gepleegd, meldde het semi-officiële persbureau Mehr.

De Islamitische Republiek Iran beschuldigt aartsvijand Israël al lange tijd van het uitvoeren van geheime operaties op haar grondgebied. Teheran heeft onlangs Israëlische en westerse inlichtingendiensten beschuldigd van het beramen van een burgeroorlog in het land, dat nu in de greep is van enkele van de grootste protesten tegen de regering sinds de islamitische revolutie van 1979.

Mehr noemde de vier beschuldigden en zei, verwijzend naar Israël, dat zij “ter dood zijn veroordeeld voor de misdaad van samenwerking met de inlichtingendiensten van het Zionistische regime en voor ontvoering”.

Zionistische inlichtingendienst

Het voegde eraan toe: “Onder leiding van de Zionistische inlichtingendienst was dit netwerk van misdadigers bezig met het stelen en vernietigen van particuliere en openbare eigendommen, het ontvoeren van mensen en het verkrijgen van valse bekentenissen.”

Mehr zei dat de verdachten waren gearresteerd door de Revolutionaire Garde en het ministerie van Inlichtingen.

Drie andere mensen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar omdat zij misdrijven zouden hebben gepleegd zoals handelen tegen de nationale veiligheid, hulp bij ontvoering en het bezit van illegale wapens.