Buitenland

Brits gezondheidszorgsysteem dreigt opnieuw te imploderen, ambulancediensten lopen vast

01-12-2022 13:36

London ambulances
Ilyas Tayfun Salci / Shutterstock.com

LONDEN (AP) – Duizenden patiënten stranden wekelijks lange tijd in ambulances buiten overvolle Britse ziekenhuizen, een groeiende crisis die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan tientallen doden, zeiden leiders van de gezondheidszorg donderdag.

De ambulancedienst van het Verenigd Koninkrijk loopt in sommige gebieden vast nu het gezondheidszorgsysteem van het land onder druk staat, waaronder een stijgende vraag naar zorg nadat de pandemische beperkingen werden versoepeld; een toename van griep en andere wintervirussen na twee lockdownjaren; en personeelstekorten als gevolg van een burn-out door de pandemie en een droogte van Europese werknemers in Groot-Brittannië na de Brexit. Duizenden ziekenhuisbedden worden ook bezet door mensen die geschikt zijn om te worden ontslagen, maar nergens heen kunnen door een tekort aan plaatsen voor langdurige zorg.

Uit officiële statistieken blijkt dat ambulances in veel gebieden soms urenlang buiten de spoedafdelingen van ziekenhuizen moeten wachten omdat er geen bedden voor de patiënten zijn. Uit donderdag gepubliceerde cijfers van de National Health Service blijkt dat 31% van de patiënten die vorige week per ambulance bij ziekenhuizen in Engeland aankwamen, minstens 30 minuten moesten wachten om te worden overgedragen, en 15% meer dan een uur.

Adrian Boyle, voorzitter van het Royal College of Emergency Medicine, vertelde de BBC dat meer dan 200 mensen die vorige week in Engeland stierven, werden getroffen door “problemen met dringende en spoedeisende zorg”.

Perfecte storm

Stephen Powis, de nationale medische directeur van de NHS voor Engeland, zei dat de door de staat gefinancierde gezondheidszorg “te maken heeft met een perfecte storm, met gevallen van wintervirussen die snel toenemen naast een aanhoudende druk op de spoedeisende hulp en een enorm beperkte beddencapaciteit.”

Hij zei dat de NHS in het hele land een reeks “oorlogskamers” heeft opgezet om gegevens te verzamelen en ambulances naar minder drukke ziekenhuizen te sturen om de wachttijden te verkorten.

Stakingen staan op het punt het systeem nog meer onder druk te zetten. Ambulancepersoneel in drie verschillende vakbonden heeft besloten in december te staken, als onderdeel van een golf van acties van werknemers in vele sectoren die loonsverhogingen eisen om de recordinflatie te evenaren. Ook verpleegkundigen hebben gestemd voor een staking van twee dagen deze maand in ongeveer de helft van Engeland.

“Het is een bloedbad op dit moment – het ergste wat ik ooit heb gezien,” zei George Dusher, een paramedicus in het noorden van Engeland die voor de staking heeft gestemd. “Mensen bellen voor een ambulance en zitten dan 10 uur op de grond te wachten omdat we er niet bij kunnen. We komen niet snel genoeg bij een hartstilstand door vertragingen. Vroeger zag ik tot 10 patiënten tijdens een dienst, nu zijn het er maar drie of vier vanwege de vertragingen bij ziekenhuisopnames.”

Politiek heet hangijzer

De druk heeft het langlopende debat over de financiering en het beheer van de Britse National Health Service, die in 1948 werd opgericht om iedereen gratis zorg te verlenen, opnieuw doen oplaaien. Zoals in andere geïndustrialiseerde landen hebben de hogere levensverwachting en een vergrijzende bevolking de vraag naar de alom geliefde maar voortdurend overbelaste dienst doen toenemen.

De NHS is ook lange tijd een politiek heet hangijzer geweest. Politici van de oppositie beschuldigen de Conservatieve Partij, die sinds 2010 aan de macht is, ervan de gezondheidszorg consequent te onderfinancieren of stiekem te willen privatiseren.

De regering zegt dat de financiering in reële termen blijft stijgen. Zij zegt dat werknemers in de publieke sector loonsverhogingen krijgen aangeboden, maar dat zij het zich niet kan veroorloven verhogingen door te voeren die overeenkomen met de inflatie, die in oktober 11,1% bedroeg.