Buitenland

Kremlin, Lavrov: ‘VS en NAVO zijn rechtstreeks betrokken bij Oekraïne-oorlog’

01-12-2022 11:37

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov. Bron: Hussein Eddeb via Shutterstock

1 december (Reuters) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei donderdag dat de Verenigde Staten en de NAVO rechtstreeks betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne vanwege hun steun aan Kiev en verdedigde de aanvallen van Moskou op de Oekraïense infrastructuur.

Lavrov zei op een persconferentie dat Washington en het Atlantisch bondgenootschap rechtstreeks betrokken waren bij de oorlog omdat zij wapens leverden aan Oekraïne en het land militaire training gaven op hun grondgebied.

Hij verdedigde de Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur, die volgens Kiev en het Westen een oorlogsmisdaad zijn om burgers leed toe te brengen – door verwarming, licht en stroom af te sluiten.

“Wij schakelen energiefaciliteiten (in Oekraïne) uit die jullie (het Westen) in staat stellen dodelijke wapens in Oekraïne te pompen om Russen te doden,” zei Lavrov.

“Zeg dus niet dat de VS en de NAVO niet deelnemen aan deze oorlog – jullie doen rechtstreeks mee. Inclusief niet alleen de levering van wapens, maar ook de training van personeel – jullie trainen het (Oekraïense) leger op jullie grondgebied.”