Buitenland

EU waarschuwt Elon Musk: Twitter moet maatregelen tegen haat en desinfo aanscherpen

01-12-2022 14:06

Twitter, Elon Musk

LONDEN (AP) – Een topambtenaar van de Europese Unie heeft Elon Musk woensdag gewaarschuwd dat Twitter zijn maatregelen om gebruikers te beschermen tegen haatzaaien, desinformatie en andere schadelijke inhoud moet aanscherpen om te voorkomen dat de nieuwe regels worden overtreden, waardoor techgiganten worden bedreigd met hoge boetes of zelfs een verbod in het 27-landenblok.

Thierry Breton, de EU-commissaris voor digitaal beleid, vertelde Musk dat het sociale media platform aanzienlijk meer inspanningen zal moeten leveren om te voldoen aan de nieuwe regels, bekend als de Digital Services Act, die volgend jaar van kracht wordt.

De twee hielden een videogesprek om de voorbereiding van Twitter op de wet te bespreken, die vereist dat techbedrijven hun platforms beter controleren op materiaal dat bijvoorbeeld terrorisme, seksueel misbruik van kinderen, haatzaaien en oplichting bevordert.

 

Artikel gaat verder na tweet.

Het maakt deel uit van een nieuw digitaal reglement dat van Europa de wereldleider heeft gemaakt in het streven om de macht van sociale media bedrijven in te perken. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei woensdag ook dat een onderzoek naar Musks aankoop van 44 miljard dollar niet van tafel was.

Breton zei dat hij blij was om te horen dat Musk de EU-regels “een verstandige aanpak vindt om wereldwijd te implementeren.”

“Maar laten we ook duidelijk zijn dat er nog enorm veel werk voor de boeg is”, zei Musk, volgens een lezing van het gesprek die door Bretons kantoor is vrijgegeven.

“Twitter zal een transparant gebruikersbeleid moeten implementeren, de moderatie van inhoud aanzienlijk versterken en de vrijheid van meningsuiting beschermen, desinformatie vastberaden aanpakken en gerichte reclame beperken.”

Algemene amnestie

Nadat Musk, een zelfbenoemde ‘vrije meningsuiting absolutist’, een maand geleden Twitter kocht, zeggen groepen die het platform controleren op racistische, antisemitische en andere giftige uitingen, zoals het Cyber Civil Rights Initiative, dat haatzaaien toeneemt op ‘s werelds de facto digitale openbare plein.

Musk heeft laten blijken dat hij veel van Twitter’s eerdere regels ter bestrijding van desinformatie wil terugdraaien, het meest recentelijk door af te zien van de handhaving van zijn COVID-19 beleid inzake desinformatie. Hij heeft al enkele spraakmakende accounts die de inhoudsregels van Twitter hadden overtreden in ere hersteld en had een “algemene amnestie” beloofd om de meeste geschorste accounts vanaf deze week te herstellen.

Twitter reageerde niet op een e-mail-verzoek om commentaar. In een aparte blogpost woensdag, zei het bedrijf dat “menselijke veiligheid” zijn topprioriteit is en dat zijn vertrouwen en veiligheidsteam “ijverig blijft werken om het platform veilig te houden van hatelijk gedrag, misbruik en elke schending van Twitter’s regels.”

Musk heeft echter de helft van het 7500-koppige personeel van het bedrijf ontslagen, samen met een onnoemelijk aantal aannemers die verantwoordelijk zijn voor de moderatie van de inhoud. Vele anderen hebben ontslag genomen, waaronder het hoofd vertrouwen en veiligheid van het bedrijf.

Stresstest

In het gesprek van woensdag stemde Musk ermee in om de uitvoerende Commissie van de EU begin volgend jaar een ‘stresstest’ te laten uitvoeren op het hoofdkantoor van Twitter om het platform te helpen eerder dan gepland aan de nieuwe regels te voldoen, aldus de lezing.

Dat zal het bedrijf ook helpen zich voor te bereiden op een ‘uitgebreide onafhankelijke audit’ zoals vereist door de nieuwe wet, die tot doel heeft internetgebruikers te beschermen tegen illegale inhoud en de verspreiding van schadelijk maar legaal materiaal tegen te gaan.

Overtredingen kunnen leiden tot enorme boetes tot 6% van de jaarlijkse wereldwijde inkomsten van een bedrijf of zelfs een verbod om op de interne markt van de Europese Unie actief te zijn.

Apple en Google

Samen met de Europese regelgevers loopt Musk het risico in aanvaring te komen met Apple en Google, die de markt voor de meeste smartphones ter wereld in handen hebben. Beide hebben een streng beleid tegen desinformatie, haatzaaien en ander wangedrag, en hebben eerder apps zoals het sociale media platform Parler van hun apparaten geschrapt. Apps moeten ook voldoen aan bepaalde normen voor gegevensbeveiliging, privacy en prestaties.

Musk tweette deze week zonder bewijs te leveren dat Apple “dreigde Twitter uit zijn App Store te weren, maar ons niet wil vertellen waarom.” Apple heeft geen commentaar gegeven, maar Musk kwam woensdag terug op zijn bewering en zei dat hij een ontmoeting had met Apple CEO Tim Cook, die “duidelijk maakte dat Apple nooit heeft overwogen Twitter te verwijderen”.

Onderzoek naar Twitter

Ondertussen kwam de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen terug op haar uitspraken over de vraag of de aankoop van Twitter door Musk een herziening door de overheid rechtvaardigt.

“Ik heb me vergist”, zei ze woensdag op de DealBook Summit van The New York Times, verwijzend naar een interview met CBS eerder in november waarin ze zei dat er “geen basis” was om de aankoop van Twitter te herzien.

De minister van Financiën houdt toezicht op het Committee on Foreign Investment in the United States, een commissie die de nationale veiligheidsrisico’s van buitenlandse investeringen in Amerikaanse bedrijven onderzoekt.

“Als er dergelijke risico’s zijn, zou het gepast zijn voor het ministerie van Financiën om een kijkje te nemen,” vertelde Yellen aan The New York Times.

Ze weigerde te bevestigen of CFIUS momenteel de aankoop van Musk’s Twitter onderzoekt.

De Saoedische prins en miljardair Alwaleed bin Talal is na Musk via zijn investeringsmaatschappij de grootste aandeelhouder van Twitter.

 

 

Lees ook: dossier Nepnieuws
Lees ook: dossier Twitter