Buitenland

Burgemeester Kiev waarschuwt voor ‘apocalyps zoals in Hollywoodfilms’ deze winter

07-12-2022 20:33

Sneeuw en ijs
Shutterstock.

KIEV, 7 december (Reuters) – De burgemeester van Kiev heeft woensdag gewaarschuwd voor een ‘apocalyps’-scenario voor de Oekraïense hoofdstad deze winter als de Russische luchtaanvallen op de infrastructuur doorgaan, maar zei dat de inwoners nu niet hoeven te evacueren, hoewel ze daar wel klaar voor moeten zijn.

“Kiev zou de stroom-, water- en warmtetoevoer kunnen verliezen. De apocalyps zou kunnen gebeuren, zoals in Hollywoodfilms, wanneer het niet mogelijk is om in huizen te leven gezien de lage temperatuur,” vertelde burgemeester Vitali Klitschko aan Reuters in een interview.

“Maar we vechten en doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt,” zei de voormalige bokser verder, terwijl hij zijn stem verhief om het punt duidelijk te maken.

Volgens Klitschko zijn 152 burgerbewoners van Kiev gedood en 678 gebouwen verwoest sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari, maar de stad staat deze winter voor nieuwe beproevingen omdat Rusland het Oekraïense elektriciteitsnet regelmatig bestookt met raketten.

Het beeld is somber: Kiev heeft niet genoeg verwarmde schuilplaatsen om alle 3,6 miljoen inwoners op te vangen in het geval van volledige uitval en mensen moeten klaar zijn om te evacueren als de situatie verslechtert, zei Klitschko. Bijna 500 autonome verwarmingspunten waren voorbereid “maar voor een stad van 3 miljoen is 500 punten niets,” zei hij.

Noodvoorraden

Klitschko schetste een beeld van een zware toekomst voor de meer dan 1500 jaar oude stad. Hij schetste een mogelijk scenario waarin de stad zonder centrale verwarming komt te zitten in een tijd waarin de temperatuur tot -15 graden Celsius kan dalen.

“Als de elektriciteitsvoorziening blijft uitvallen terwijl de buitentemperaturen laag blijven, zullen we helaas gedwongen zijn water uit de gebouwen af te tappen,” zei hij.

“Anders kan het water bevriezen en het hele waterleidingnet breken, en gebouwen zullen dan totaal ongeschikt zijn voor verder gebruik.”

Klitschko drong er bij de bewoners op aan om noodvoorraden voedsel en water aan te leggen en kleding en documenten klaar te hebben liggen voor een snel vertrek als de verwarming wordt uitgeschakeld.

Hij zei echter dat het momenteel niet nodig was te evacueren omdat de stad slechts een stroomtekort van 20% had en de omstandigheden stabiel bleven.

“Op dit moment is er verwarming in Kiev, er is elektriciteit, alles werkt, er is momenteel geen noodzaak (voor evacuatie),” zei Klitschko, maar hij voegde eraan toe dat de inwoners klaar moeten zijn voor “verschillende scenario’s”.

Op de vraag welke zaken de stad op dit moment het meest nodig heeft, antwoordde de burgemeester zonder omhaal: “een nieuw luchtverdedigingssysteem”. Hij voegde er echter aan toe dat er ook “tienduizenden” meer generatoren en industriële ventilatoren nodig zijn.

“Onze behoeften zijn momenteel aanzienlijk, en dat is alleen nog maar in de stad Kiev. In andere steden en dorpen is dit (tekort) vrij groot.”

Kritiek van Zelensky

Klitschko zei dat de economische gevolgen van de oorlog voor Kiev, die volgens hem moeilijk in te schatten zijn maar in totaal “tientallen miljarden dollars” kunnen bedragen, het vermogen van het bestuur om de stad te onderhouden hebben belemmerd.

“Vandaag is er geen budget voor ontwikkeling, we herstellen de wegen niet, we investeren niet in de ontwikkeling van onze stad, al het geld gaat naar de bescherming van onze stad.”

Klitschko verwierp vorige week kritiek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de voorbereidingen voor de winter, door te zeggen dat hij geloofde dat het door politiek werd ingegeven en dat het er “vreemd” uitzag voor buitenlandse regeringen die Oekraïne steunen.

Klitschko, nu in zijn negende jaar als burgemeester, werd vóór de Russische invasie gezien als een van Zelenskiy’s meest prominente politieke tegenstanders.

“Ik ben ervan overtuigd dat de politiek hierachter zit, omdat vertegenwoordigers van één politieke groepering begonnen rond te rennen om fouten te zoeken.”