Buitenland

Onder opgepakte Duitse extreemrechtse Reichsbuerger ook QAnon-complotdenkers

07-12-2022 14:12

Polizei
VanderWolf Images / Shutterstock.com

BERLIJN, 7 december (Reuters) – De 25 verdachten die woensdag in Duitsland zijn aangehouden omdat zij een complot zouden hebben gesmeed om de staat omver te werpen, onderschreven een bonte verzameling samenzweringstheorieën, waaronder de Reichsbuerger– en QAnon-ideologieën, aldus de autoriteiten.

Aantallen en structuur Reichsbuerger-beweging

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst Verfassungsschutz zette de Reichsbuerger-beweging in 2016 onder toezicht, kort nadat één van de leden ervan een politieagent had doodgeschoten tijdens een inval in zijn huis.

De politieoperatie was opgezet om zijn jacht- en sportwapens in beslag te nemen, die hij volgens de autoriteiten als lid van de groep niet in zijn bezit mocht hebben.

Tegenwoordig rekent de Verfassungsschutz ongeveer 21.000 mensen tot de Reichsbuerger, waarvan ongeveer 5% of 1150 als extreemrechts wordt beschouwd.

Ongeveer 2100 Reichsbuerger zijn bereid geweld te gebruiken om hun doelen te bereiken, aldus het jaarverslag van het agentschap voor 2021.

De beweging opereert voornamelijk in zeer kleine groepen en virtuele netwerken, maar bestaat ook uit individuen zonder binding aan structuren, aldus de Verfassungsschutz.

De laatste tijd wordt zij gevoed door een toenemend aantal demonstranten tegen anti-COVID-maatregelen die zich bij haar gelederen hebben aangesloten.

Overtuigd van ‘Deep State’

Leden van de Reichsbuerger (‘Burgers van het Reich’) erkennen het moderne Duitsland niet als legitieme staat. Sommigen van hen zijn verknocht aan het Duitse rijk onder monarchie, anderen zijn aanhangers van de nazi-ideeën en anderen geloven dat Duitsland nog steeds onder militaire bezetting staat.

Zij zijn ervan overtuigd dat Duitsland wordt geregeerd door een ‘Deep State‘.

Veel leden van de scene weigeren Duitse paspoorten als ongeldig en hinderen administratieve handelingen, zoeken de confrontatie met de autoriteiten en gebruiken soms geweld, zoals een verdachte die in 2021 met een kruisboog schoot op de politie die op het punt stond zijn huis te doorzoeken.

Sommige Reichsbuergers eisen de troonsbestijging van de achterachterkleinzoon van keizer Wilhelm II, die in 1918 als gevolg van de Eerste Wereldoorlog moest aftreden, als nieuwe Duitse keizer. De betovergrootzoon behoorde niet tot de gearresteerden van woensdag.

Andere leden van de Reichsbuerger stellen dat Duitsland nog steeds bezet is en onder militaire bezetting staat. De leider van dat deel van de beweging werd in 2021 gearresteerd nadat hij op Telegram ‘doodvonnissen’ had uitgesproken tegen politici en journalisten, aldus de Verfassungsschutz.

Activiteiten van Reichsbuerger

De hoogste administratieve rechtbank van Duitsland heeft in 2021 een ambtenaar uit zijn ambt ontzet omdat hij deel uitmaakte van de Reichsbuerger-beweging, met als argument dat hij de verplichting om zich aan de Duitse grondwet te houden schond.

De man had een paspoort aangevraagd, waarbij hij zijn geboorteland het ‘Koninkrijk Beieren’ noemde en verwees naar een burgerschapswet uit 1913, aldus het rapport van de Verfassungsschutz.

Er zijn ook pogingen geweest van Reichsbuerger-leden om alternatieve schoollessen te organiseren uit protest tegen anti-COVID-maatregelen op scholen, met als doel schoolboeken te gebruiken die dateren uit de tijd van het Duitse Rijk.

In 2020 behoorden Reichsbuerger-leden ook tot de honderden demonstranten tegen COVID-beperkingen die door de politiebarrières voor het Reichstaggebouw in Berlijn, waar het federale parlement is gehuisvest, braken en pas konden worden tegengehouden toen zij de trappen naar de ingang bereikten.

Wapenbezit

In een land waar het particulier bezit van vuurwapens zeldzaam is, zijn de autoriteiten vooral bezorgd over de wapenbezit van de Reichsbuerger-scene en hebben zij alles in het werk gesteld om de leden ervan van hun wapens te ontdoen.

Volgens de Verfassungsschutz zijn tot eind 2021 minstens 1050 van hen op die manier hun wapens kwijtgeraakt, terwijl ten minste 500 anderen vermoedelijk nog over een wapenvergunning beschikken.