Achtergrond

Extreem-rechtse aanslagen in Duitsland, een overzicht

08-12-2022 13:17

Rijksdag
Extreem-rechtse activisten bestormen de Rijksdag in Berlijn. Screenhot Youtube/Der Spiegel.

BERLIJN, 8 december (Reuters) – De Duitse autoriteiten verwachten nog meer arrestaties in het kader van een onderzoek naar een extreem-rechtse groepering die volgens aanklagers voorbereidingen trof om de staat omver te werpen en een aristocraat als nationaal leider te installeren.

Hieronder volgen enkele van de extreem-rechtse aanslagen en schandalen die Duitsland de afgelopen jaren hebben geschokt:

Juli 2018

Een lid van een Duitse neonazi-bende krijgt levenslang voor haar aandeel in de moorden op 10 mensen tijdens een campagne van racistisch geweld. Beate Zschaepe maakte deel uit van de National Socialist Underground (NSU), waarvan de leden tussen 2000 en 2007 acht Turken, een Griekse man en een Duitse politieagente hebben vermoord. Volgens een officieel rapport had de politie het risico van extreem-rechts geweld “zwaar onderschat” en was de cel door fouten onopgemerkt gebleven.

Oktober 2019

Een schutter die Joden hekelt opent het vuur buiten een Duitse synagoge in de oostelijke stad Halle op Jom Kippoer, de heiligste dag van het Joodse jaar, en doodt twee mensen terwijl hij zijn aanval livestreamt. De aanvaller, een 27-jarige Duitser, schiet een vrouw buiten de synagoge en een man in een nabijgelegen kebabwinkel dood.

Februari 2020

Een schutter met vermoedelijk extreem-rechtse banden schiet negen mensen dood, waaronder migranten uit Turkije, tijdens een nachtelijke schietpartij door de Duitse stad Hanau, voordat hij zichzelf en zijn moeder doodt.

Juni 2020

De Duitse minister van Defensie ontbindt de elite-eenheid van de speciale KSK-troepen na een schandaal over haar banden met extreem-rechtse radicalen. De politie had wapens en explosieven in beslag genomen uit het bezit van een KSK-soldaat.

Augustus 2020

Een groep demonstranten, waarvan sommigen met extreem-rechtse vlaggen zwaaiden, brak door de politielijnen en probeerde het parlementsgebouw van de Reichstag in Berlijn binnen te dringen tijdens marsen over de beperking van het coronavirus.

Januari 2021

Extreemrechtse sympathisant Stephan Ernst krijgt levenslang voor het doodschieten van de conservatieve pro-immigratie politicus Walter Luebcke, die in 2019 liggend in een plas bloed voor zijn huis in het westen van Duitsland werd gevonden. Luebcke was een uitgesproken voorstander van het besluit van voormalig bondskanselier Angela Merkel in 2015 om vluchtelingen toe te laten.