Buitenland

Iraanse president Raisi zweert door te gaan met hard optreden tegen demonstranten

09-12-2022 15:49

Iran
Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

DUBAI, 9 december (Reuters) – De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft vrijdag gezworen door te gaan met het veiligheidsoptreden tegen demonstranten, een dag na de executie van een man na de recente onrust tegen de regering, die door het Westen in koor werd veroordeeld.

De landelijke protesten die uitbraken na de dood in politiebewaring van de 22-jarige Koerdische Iraanse vrouw Mahsa Amini op 16 september vormen een van de grootste uitdagingen voor het theocratische bewind in Iran sinds de islamitische revolutie van 1979.

“De identificatie, berechting en bestraffing van de daders van het martelaarschap (doden) van veiligheidstroepen zal vastberaden worden voortgezet”, zei Raisi tijdens een ceremonie ter ere van veiligheidstroepen die tijdens protesten zijn gedood, aldus staatsmedia.

Doodstraf Mohsen Shekari

Donderdag hing Iran Mohsen Shekari op, die was veroordeeld voor het verwonden van een veiligheidsagent met een mes en het blokkeren van een straat in Teheran, de eerste executie na duizenden arrestaties in verband met de onrust.

Staatsmedia publiceerden een video van wat volgens hen Shekari’s bekentenis was, waarop hij te zien is met een blauwe plek op zijn rechterwang. Hij gaf toe een lid van de Basij-militie met een mes te hebben geslagen en met zijn motorfiets een weg te hebben geblokkeerd naast een van zijn vrienden.

Volgens mensenrechtengroeperingen werd Shekari gemarteld en gedwongen te bekennen.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

In een vrijdagpreek zei de hardline geestelijke Ahmad Khatami: “Wij danken de rechterlijke macht voor het naar de galg sturen van de eerste oproerkraaier.”

‘Westerse inmenging’

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de westerse kritiek op de schendingen van de rechten tijdens het optreden als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Iran en in strijd met het internationale recht.

“Onder het mom van ondersteuning van mensenrechten of vrouwenrechten zetten westerse landen aan tot en bevorderen zij geweld tegen de integriteit van de natie en de nationale veiligheid van Iran”, zei de woordvoerder van het ministerie, Nasser Kanaani, in een verklaring die door de staatsmedia werd verspreid.

Volgens Amnesty International willen de Iraanse autoriteiten de doodstraf voor ten minste 21 mensen in wat zij noemen “schijnprocessen die bedoeld zijn om degenen die deelnemen aan de volksopstand die Iran op zijn grondvesten heeft doen schudden, te intimideren”.

Iran heeft de onrust toegeschreven aan zijn buitenlandse vijanden, waaronder de Verenigde Staten, hoewel de demonstranten afkomstig zijn uit alle lagen van de bevolking van de Islamitische Republiek en publiekelijk steun hebben gekregen van prominente culturele en sportfiguren en van een zus en een nicht van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

Internationale veroordelingen

Duitsland heeft vrijdag de executie veroordeeld en Teheran opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan het geweld tegen demonstranten en bevestigd dat het de Iraanse ambassadeur in Berlijn heeft ontboden.

Groot-Brittannië kondigde vrijdag sancties aan tegen 30 personen wereldwijd, waaronder functionarissen uit Rusland, Iran en Myanmar die het verantwoordelijk acht voor mensenrechtenschendingen of corruptie.