Politiek Buitenland

Vier van zes verdachten EU-Quatar-corruptiezaak aangeklaagd, twee vrijgelaten

11-12-2022 17:02

Eva Kaili, EU
Eva Kaili, 3 november 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

BRUSSEL, 11 december (Reuters) – Een Belgische rechter heeft zondag vier mensen aangeklaagd omdat zij geld en geschenken zouden hebben ontvangen van een Golfstaat (hoogstwaarschijnlijk Qatar) om beslissingen in het Europees Parlement te beïnvloeden.

Aanklagers doorzochten vrijdag in Brussel 16 huizen en namen 600.000 euro in beslag in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken en corruptie.

Aanvankelijk werden zes mensen aangehouden. Vier zijn aangeklaagd en twee vrijgelaten, aldus de aanklagers in een verklaring. Ze noemden geen van de betrokkenen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De aanklagers zeiden dat ze al maanden vermoedden dat ‘een Golfstaat’ probeerde beslissingen in Brussel te beïnvloeden. Een bron met kennis van de zaak zegt dat het om Qatar gaat.

Een Qatarese ambtenaar ontkende de beschuldigingen van mogelijk wangedrag.

“Elke associatie van de Qatarese regering met de gerapporteerde beweringen is ongegrond en zwaar misleidend”, zei de ambtenaar, eraan toevoegend dat Qatar van instelling tot instelling werkt en de internationale wetten volledig naleeft.

Eva Kaili

Het Europees Parlement zei dit weekend dat het de bevoegdheden en taken van een van zijn ondervoorzitters, de Griekse socialiste Eva Kaili, had opgeschort in het licht van het Belgische onderzoek.

Het was niet onmiddellijk duidelijk of zij in de zaak in staat van beschuldiging was gesteld. Haar kantoor beantwoordde geen telefoontjes of antwoordde niet op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.

Aanklagers zeiden dat ze zaterdag ook de woning van een tweede EU-wetgever hadden doorzocht, zonder iemand aan te houden. Het Belgische socialistische partijlid Marc Tarabella bevestigde dat het om zijn huis ging en dat een computer en een mobiele telefoon waren meegenomen.

“Justitie doet haar werk door informatie te verzamelen en onderzoek te doen, wat ik volkomen normaal vind. Ik heb absoluut niets te verbergen en zal alle vragen van de onderzoekers beantwoorden”, zei hij in een verklaring.

‘Zeer ernstige zaak’

Europees economisch commissaris Paolo Gentiloni zei tegen de Italiaanse televisie Rai 3 dat de zaak “zeer ernstig” leek.

“Als wordt bevestigd dat iemand geld heeft aangenomen om te proberen het advies van het Europees Parlement te beïnvloeden, zal dat echt een van de meest dramatische verhalen over corruptie van de afgelopen jaren zijn,” voegde hij eraan toe.

Het Europees Parlement moet deze week stemmen over een voorstel om Koeweit, Qatar, Oman en Ecuador visumvrij naar de EU te laten reizen. Sommige wetgevers hebben voorgesteld het debat en de stemming uit te stellen.