Buitenland

Iran executeert opnieuw opgepakte demonstrant, tweede in minder dan week tijd

12-12-2022 09:54

Ayatollah Ali Khamenei
Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei in Teheran, Iran, maandag 3 oktober 2022. Foto: Kabinet Iraanse Opperste Leider via AP.

DUBAI, 12 december (Reuters)Iran heeft maandag in het openbaar een man opgehangen die was veroordeeld voor de moord op twee leden van de veiligheidstroepen, meldde het persagentschap Mizan van de rechterlijke macht, de tweede executie van mensen die betrokken waren bij anti-regeringsprotesten in minder dan een week tijd.

De landelijke protesten, die al drie maanden aan de gang zijn, braken uit na de dood van de 22-jarige Koerdische Iraanse vrouw Mahsa Amini op 16 september in hechtenis van de zedenpolitie die de strenge verplichte kledingvoorschriften handhaafde.

De demonstraties zijn uitgegroeid tot een volksopstand van woedende Iraniërs uit alle lagen van de samenleving en vormen een van de grootste legitimiteitsproblemen voor het klerikale leiderschap sinds de revolutie van 1979.

“Majid Reza Rahnavard werd vanmorgen in het openbaar opgehangen in de heilige Shi’itische stad Mashahd, hij was ter dood veroordeeld wegens ‘oorlog tegen God’ nadat hij twee leden van de veiligheidstroepen had doodgestoken,” zei Mizan.

‘Criminele daad’

Het semi-officiële persagentschap Fars zei dat Rahnavard twee leden van de Basij-vrijwilligersmacht doodde en vier anderen verwondde. De Basij, die gelieerd is aan de Revolutionaire Garde van het land, heeft het voortouw genomen bij het optreden van de staat tegen protesten.

Activisten op sociale media bekritiseerden de executie van de 23-jarige Rahnavard als “een criminele daad” van het klerikale establishment om andersdenkenden af te schrikken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Middle East Images.

 

“Ze belden de familie van Rahnavard om 7 uur en vertelden hen naar de Beheste Reza begraafplaats te gaan. ‘We hebben uw kind geëxecuteerd en begraven’, zeiden ze,” postte het alom gevolgde activistenaccount @1500Tasvir op Twitter.

De inhoud van de post kon niet worden geverifieerd door Reuters.

Gemarteld

Op donderdag hing Iran Mohsen Shekari op, die was veroordeeld voor het verwonden van een veiligheidsagent met een mes en het blokkeren van een straat in Teheran, de eerste executie na duizenden arrestaties vanwege de onrust.

Volgens rechtengroeperingen werd Shekari gemarteld en gedwongen te bekennen. Molavi Abdolhamid, een uitgesproken soennitische geestelijke in de sji’itische Islamitische Republiek, heeft volgens zijn website gezegd dat het doodvonnis van Shekari in strijd is met de sharia.

Staatsmedia publiceerden een video van een man, die zij identificeerden als Rahnavard, die een andere man neerstak die tegen een geparkeerde motorfiets viel en onmiddellijk daarna een andere persoon neerstak en vervolgens wegrende.

De Iraanse staatstelevisie toonde een video waarin Rahnavard in de rechtbank zei dat hij de Basij-troepen was gaan haten nadat hij had gezien hoe zij demonstranten sloegen en doodden in video’s die op sociale media waren geplaatst.

Schijnprocessen

Amnesty International heeft gezegd dat de Iraanse autoriteiten de doodstraf eisen voor ten minste 21 mensen in wat zij noemt “schijnprocessen die bedoeld zijn om degenen die deelnemen aan de volksopstand die Iran op zijn grondvesten heeft doen schudden, te intimideren”.

Volgens HRANA, een groep die zich bezighoudt met rechten, waren zondag 488 demonstranten gedood, waaronder 68 minderjarigen. Ook 62 leden van de veiligheidstroepen zijn gedood. Maar liefst 18.259 demonstranten zouden zijn gearresteerd.

Terwijl volgens de Verenigde Naties de protesten meer dan 300 levens hebben gekost, heeft een Iraanse staatsveiligheidsdienst gezegd dat 200 mensen, waaronder leden van de veiligheidstroepen, bij de onrust zijn omgekomen.