Politiek Buitenland

Josep Borrell: vermeende corruptie bij EU-parlement ‘zeer zorgwekkend’

12-12-2022 10:18

Eva Kaili, EU
Eva Kaili, 3 november 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

BRUSSEL, 12 december (Reuters) – Een Belgisch onderzoek naar vermeende corruptie bij het Europees Parlement is “zeer zorgwekkend”, zei Josep Borrell, hoofd buitenlandse politiek van de Europese Unie, maandag na invallen en arrestaties in verband met vermeend geld en geschenken uit Qatar.

In het kader van het onderzoek hebben aanklagers vrijdag in Brussel 16 huizen doorzocht en 600.000 euro in beslag genomen. Sindsdien zijn vier mensen aangeklaagd en twee vrijgelaten, aldus de aanklagers in een verklaring op zondag.

Ze hebben geen namen van verdachten genoemd.

Het Europees Parlement zei dit weekend dat het de bevoegdheden en taken van een van zijn ondervoorzitters, de Griekse socialiste Eva Kaili, had opgeschort in het licht van het Belgische onderzoek.

“Het nieuws is zeker zeer zorgwekkend”, zei Borrell tegen verslaggevers toen hij aankwam bij een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. “We worden geconfronteerd met een aantal gebeurtenissen en feiten die mij als voormalig voorzitter van het Europees Parlement zeker zorgen baren.”

Aanklagers zeiden dat ze al maanden vermoedden dat een Golfstaat probeerde de besluitvorming in Brussel te beïnvloeden.

Qatar

Een bron met kennis van de zaak zei dat het de Golfstaat Qatar is. Een Qatarese functionaris ontkende in het weekend beschuldigingen van mogelijk wangedrag.

“Elke associatie van de Qatarese regering met de gemelde beweringen is ongegrond en ernstig verkeerd geïnformeerd”, zei de ambtenaar.

De Griekse socialistische PASOK-partij zei in een verklaring dat zij Kaili uit haar gelederen zette. Haar kantoor beantwoordde geen telefoontjes of antwoordde niet op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.

Het Europees Parlement zou deze week stemmen over een voorstel om Koeweit, Qatar, Oman en Ecuador visumvrij naar de EU te laten reizen. Sommige wetgevers hebben voorgesteld het debat en de stemming uit te stellen.