Buitenland

Soenni-islam en sharia in Qatar: ‘Drugs zijn strikt verboden in Qatar, net als homoseksualiteit en travestie’

11-11-2022 12:05

Qatar
Doha, Qatar, 2014. AP Photo/Razan Alzayani

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) – Qatar is een moslimnatie, met wetten, gewoonten en gebruiken die geworteld zijn in de islam. Het land is niet zo liberaal als Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en ook niet zo conservatief als delen van Saoedi-Arabië. De meeste burgers zijn soennitische moslims.

De machtigste clan van Qatar is afkomstig uit het binnenland van het Arabische schiereiland, waar de wahabitische ideologie is ontstaan. De nationale moskee is genoemd naar de 18e-eeuwse religieuze figuur Mohammed Ibn Abdul-Wahhab, die de aanzet gaf tot de ultraconservatieve interpretatie van de soennitische islam die bekend staat als het wahhabisme.

Bezoekers van deze en andere moskeeën in Qatar wordt gevraagd zich conservatief te kleden: mannen bedekken hun knieën en vrouwen dragen bij voorkeur loshangende gewaden, de zogenaamde abayas en hoofddoeken.

In tegenstelling tot Saoedi-Arabië, waar het aanhangen van het wahhabisme leidde tot een strikte scheiding van ongetrouwde mannen en vrouwen, vrouwen verbood te rijden en concerten, bioscopen en zelfs yoga decennialang verboden was, heeft Qatar lange tijd de kunsten gesponsord, vrouwen toegestaan deel te nemen aan hoge bestuursniveaus en toeristen aangemoedigd zich op hun gemak te voelen in het land. Het staat ook de verkoop van alcohol toe in hotels en bars met een vergunning.

Nu fans dit jaar naar Qatar reizen voor de FIFA World Cup, hier een blik op hoe de islam in het land wordt gepraktiseerd:

Islam in Qatar

Moskeeën in Qatar versterken de islamitische oproep tot gebed vijf keer per dag via luidsprekers, ook bij zonsopgang en zonsondergang.

Het is gebruikelijk om moslims zinnen te horen gebruiken als “alhamdulillah“, wat “lof zij God” of “dank God” betekent, en “Inshallah“, wat “als God het wil” betekent. De traditionele Arabische moslimgroet “as-salamu alaikum” betekent “vrede zij met u”. Verwijzingen naar God, zoals “ya Allah” en “Allahu akhbar,” kunnen worden gehoord in tijden van beproeving of feest.

De wetten van Qatar zijn geworteld in de Islamitische Sharia, maar omvatten ook burgerlijke wetten.

Taboes

De meeste Qatarese vrouwen dragen de bescheiden hoofdbedekking of hoofddoek, bekend als hijab, en de lange zwarte gewaden bekend als abayas. Qatarese mannen kleden zich in traditionele lange, losse witte kleding die bekend staat als een ‘thoub’ – uitgesproken als ‘thuwb‘.

In het algemeen wordt van toeristen verwacht dat zij zich kleden op een manier die overeenkomt met de normen van Qatar, waaronder het vermijden van openbare uitingen van affectie zoals kussen, zelfs tussen getrouwde stellen. Transparante kleding en blote huid zijn strikt voorbehouden aan zwembaden en stranden.

Sommige moslimvrouwen geven er ook de voorkeur aan geen handen te schudden met mannen met wie zij geen directe band hebben. Bij begroetingen is het gebruikelijk dat vrouwen het initiatief nemen tot een handdruk als zij daarvoor kiezen.

Hoewel alcohol in hotel-restaurants en bars is toegestaan, is het illegaal om het in openbare ruimten te nuttigen. Hoewel het tijdens het WK enigszins wordt getolereerd, is het verder niet toegestaan openlijk in het openbaar te drinken. Tijdens het WK zal alcohol beschikbaar zijn in bepaalde openbare “aangewezen gebieden”.

Drugs zijn ook strikt verboden in Qatar, net als homoseksualiteit en travestie. De organisatoren van het WK hebben The Associated Press verteld dat iedereen, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, kan komen “zonder angst voor enige vorm van repercussie”.

Andere religies

De wetten van Qatar bestraffen het ‘beledigen’ van de islam of een van zijn riten of overtuigingen, evenals het plegen van godslastering tegen de islam, het christendom of het jodendom.

Het verspreiden van teksten die religieuze strijd uitlokken of materiaal bevatten dat een van deze drie godsdiensten belastert, is een strafbaar feit. De regering controleert en censureert nauwgezet websites, kranten, tijdschriften en boeken indien deze inhoud bevatten die als denigrerend voor de islamitische waarden wordt beschouwd.

De autoriteiten staan over het algemeen toe dat verschillende godsdiensten privé worden beoefend, maar het proseleren van een andere godsdienst dan de islam kan leiden tot een gevangenisstraf. Hotels en winkels mogen in december wel kerstbomen en kerstversieringen ophangen.

De enige religies die in Qatar zijn geregistreerd om hun eigen gebedshuizen te hebben zijn de islam en het christendom, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Sepp Blatter: ‘Qatar is een vergissing, een slechte keuze’