Politiek Buitenland

Ursula von der Leyen wil ethisch orgaan oprichten, na EU-Qatar-corruptieschandaal

12-12-2022 17:41

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, President of the European Commission, september 7, 2022. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL (AP) – De topambtenaar van de Europese Unie heeft maandag opgeroepen tot de oprichting van een onafhankelijk ethisch orgaan voor alle instellingen van het blok en zei dat beschuldigingen van corruptie tegen een vice-voorzitter van de EU-wetgever “uiterst zorgwekkend” zijn.

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en hoofd van de uitvoerende macht van de EU, vormen de beschuldigingen tegen Kaili een bedreiging voor het vertrouwen van de EU-burgers in de instellingen van het blok van 27 landen.

“Dit vertrouwen in onze instellingen vereist de hoogste normen van onafhankelijkheid en integriteit”, zei von der Leyen tijdens een persconferentie.

Regelgeving voor lobbyen

Volgens haar zou het door haar voorgestelde onafhankelijke ethische orgaan zich bezighouden met lobbyactiviteiten bij de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement, maar ook bij de Europese Centrale Bank, het Europees Hof van Justitie en de Europese Rekenkamer.

De EU heeft nog geen uitgebreide regelgeving op het gebied van lobbyen.

“Het principe van een dergelijk ethisch orgaan met zeer duidelijke regels over wat moet worden gecontroleerd, hoe en wanneer en wat moet worden gepubliceerd, zou een grote stap voorwaarts zijn”, zei ze.

In Athene zei de Griekse regeringswoordvoerder Giannis Oikonomou dat de beschuldigingen tegen Kaili “een zeer ernstige zaak zijn die in handen is van de Belgische justitie” en “een nieuwe breuk veroorzaakt in de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de Europese instellingen en het Europees Parlement”.

Het Europees Parlement begint maandag in het Franse Straatsburg aan zijn laatste plenaire vergadering van het jaar.

Resolutie

Manon Aubry, medevoorzitter van de linkse fractie in het Parlement, zei dat haar fractie zal vragen om een debat en een resolutie over het schandaal, met als doel “veel strengere regels” in te voeren.

“De strijd gaat door: Onze democratie is niet te koop”, schreef Aubry op Twitter.

Op de vraag of de Belgische autoriteiten in het kader van hun onderzoek contact hebben gehad met de Europese Commissie, antwoordde von der Leyen dat zij geen idee had. Ze voegde eraan toe dat de Commissie haar eigen politieke transparantieregister aan het herzien was.

“Als zich nieuwe informatie voordoet, moeten we optreden en daarop reageren”, zei ze.