Buitenland

Nieuw-Zeeland: verboden tabak te verkopen aan mensen geboren na 1 januari 2009

13-12-2022 10:43

Roken
Shutterstock.

SYDNEY, 13 december (Reuters) – Toekomstige generaties Nieuw-Zeelanders zullen geen tabak meer mogen kopen als onderdeel van een pakket nieuwe antirookwetten die dinsdag door het parlement zijn goedgekeurd en tot de strengste ter wereld behoren.

Het pakket van nieuwe wetten omvat een verbod op de verkoop van tabak aan iedereen die op of na 1 januari 2009 is geboren, bestraft met boetes tot 150.000 Nieuw Zeelandse dollars (ongeveer 91.000 euro). Het verbod blijft levenslang van kracht.

De wetgeving zal ook de hoeveelheid nicotine in gerookte tabaksproducten verminderen en het aantal detailhandelaren dat tabak mag verkopen met 90% verminderen.

“Deze wetgeving versnelt de vooruitgang naar een rookvrije toekomst”, verklaarde Ayesha Verrall, minister van Volksgezondheid.

“Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven en het gezondheidsstelsel zal 5 miljard dollar beter af zijn omdat de door roken veroorzaakte ziekten, zoals talrijke soorten kanker, hartaanvallen, beroertes en amputaties, niet meer hoeven te worden behandeld.”

Het aantal detailhandelaren met een vergunning voor de verkoop van tabak zal tegen eind 2023 van 6000 naar 600 worden teruggebracht.

2025 rookvrij

Nieuw-Zeeland, dat van de 38 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling al een van de laagste percentages volwassen rokers heeft, scherpt de antirookwetgeving verder aan als onderdeel van een regeringsstreven om het land tegen 2025 “rookvrij” te maken.

Alleen Bhutan, dat in 2010 de verkoop van sigaretten verbood, zal strengere antirookwetten hebben.

Het aantal volwassen Nieuw-Zeelanders dat rookt, is de afgelopen tien jaar met de helft gedaald tot 8%, met 56.000 die het afgelopen jaar zijn gestopt. Uit gegevens van de OESO blijkt dat 25% van de Franse volwassenen in 2021 rookte.

‘Betuttelingsstaat Labour’

Verrall zei dat de wetgeving de kloof in levensverwachting tussen Maori en niet-Maori burgers, die voor vrouwen kan oplopen tot 25%, zou helpen dichten.

ACT Nieuw-Zeeland, dat tien van de 120 zetels in het parlement heeft, veroordeelde de wet en zei dat het de kleine winkels zou uitroeien en mensen op de zwarte markt zou dwingen.

“Niemand wil dat mensen roken, maar de realiteit is dat sommigen dat wel zullen doen. En het verbod van de betuttelingsstaat van Labour zal problemen veroorzaken,” zei vice-voorzitter Brooke van Velden.