Buitenland

Meer dan helft verkeersslachtoffers VS was onder invloed van alcohol, drugs

14-12-2022 13:56

Car crash
Shutterstock.

DETROIT (AP) – Uit een grote studie van Amerikaanse toezichthouders op de verkeersveiligheid blijkt dat meer dan de helft van de mensen die bij verkeersongelukken gewond raakten of stierven, één of meer drugs of alcohol in hun bloed hadden.

Ook had iets meer dan 54% van de gewonde bestuurders drugs of alcohol in hun lichaam, met tetrahydrocannabinol (THC), een actief bestanddeel van marihuana, het meest voorkomend, gevolgd door alcohol, zo bleek uit de dinsdag door de National Highway Traffic Safety Administration gepubliceerde studie.

Hoewel de auteurs van de studie zeggen dat de resultaten niet kunnen worden gebruikt om het drugsgebruik op de weg in het hele land te meten, zeggen ze dat het hoge aantal bestuurders, passagiers en andere weggebruikers met drugs in hun lichaam zorgwekkend is.

Waarnemend NHTSA Administrator Ann Carlson zegt dat uit de studie bleek dat bijna 20% van de geteste bestuurders een alcoholpromillage van 0,08% of hoger had, wat de wettelijke limiet in elke staat overschrijdt.

“We zijn ook bezorgd dat bijna 20% van de weggebruikers positief testte op twee of meer drugs, waaronder alcohol,” zegt ze. “Het gebruik van meerdere stoffen tegelijk kan de verzwakkende effecten van elke drug versterken.”

Zeven traumacentra in het hele land

De studie van de bloedtesten die werden afgenomen in zeven traumacentra en vier keuringsdiensten in het hele land komt op een kritiek moment op de Amerikaanse wegen. Het aantal verkeersdoden is sinds het begin van de pandemie dramatisch gestegen tot wat ambtenaren beschrijven als crisisniveau. En meer staten legaliseren recreatief gebruik van marihuana, terwijl het onderzoek naar het effect op de verkeersveiligheid nog maar net begonnen is.

“Het is in zekere zin beangstigend voor ons allemaal,” zegt Michael Brooks, uitvoerend directeur van het non-profit Center for Auto Safety, een waakhondgroep. “Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ik zo verrast ben.”

Brooks, die gevestigd is in Washington, D.C., zegt dat hij vaak mensen ziet rijden na het drinken of roken van cannabis.

“Er gaat geen woon-werkverkeer voorbij dat ik geen marihuana ruik op de weg, van iemand die actief rookt in een auto voor me,” zegt hij.

Het onderzoek vond plaats tussen september 2019 en juli 2021 in traumacentra in Miami en Jacksonville, Florida; Charlotte, North Carolina; Baltimore; Worcester, Massachusetts; Iowa City, Iowa; en Sacramento, Californië. Medische onderzoekers op vier van de locaties namen ook deel.

Uit het onderzoek, waarbij bloedtestgegevens van 7279 weggebruikers werden afgenomen, bleek ook dat meer dan de helft van de gewonde voetgangers en iets meer dan 43% van de gewonde fietsers een geneesmiddel in hun bloed hadden.

Van het totale aantal patiënten testte 25,1% positief op THC, 23,1% op alcohol, 10,8% op stimulerende middelen en 9,3% op opioïden, aldus de studie.

Geen landelijke vertegenwoordiging

De studie werd opgezet om de prevalentie van drugs- en alcoholgebruik te meten, maar de cijfers kunnen niet worden gebruikt om het drugsgebruik op de wegen nationaal aan te tonen, omdat de ziekenhuizen niet werden gekozen om het hele land te vertegenwoordigen, zegt Amy Berning, een NHTSA-onderzoekspsycholoog en één van de auteurs van de studie.

De studie kan ook niet gebruikt worden om een correlatie aan te tonen tussen het stijgende aantal verkeersdoden en druggebruik, hoewel ze zegt dat het opsporen van zo’n hoog percentage gebruik met een grote steekproef “een zorg is voor NHTSA”.

De onderzoekers telden elk niveau van drugs in bloedstalen en maten niet of mensen door drugs of alcohol beperkt rijvaardig waren, zegt Berning. De NHTSA zal de gegevens waarschijnlijk gebruiken als basis voor verdere studie van de kwestie, zegt ze. NHTSA plant een nationale enquête langs de weg om alcohol- en drugsgebruik op de wegen te meten. In 2013 en 2014 werd voor het laatst zo’n onderzoek gedaan.

TCH

De aanwezigheid van THC bij zoveel patiënten zou kunnen komen doordat het langer in de bloedbaan kan blijven dan alcohol of andere drugs, merkt Berning op.

De studie werd vrijgegeven toen de NHTSA zijn jaarlijkse campagne tegen rijden onder invloed begon.”Een plan maken voor een veilige, nuchtere rit naar huis is cruciaal om levens te redden deze feestdagen,” zei Carlson.