Buitenland

Verenigde Naties waarschuwen voor verslechtering humanitaire situatie in Oekraïne

15-12-2022 21:54

Oekraïne, Raket
Ingeslagen Russische raket in Lysytsjansk, Oekraïne. Bron: Vladys Creator via Shutterstock

GENEVE, 15 december (Reuters) – De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Turk, zei donderdag dat verdere aanvallen op de Oekraïense infrastructuur kunnen leiden tot een ernstige verslechtering van de humanitaire situatie en verdere ontheemding kunnen veroorzaken.

Door de aanvallen van Rusland op de Oekraïense elektriciteitsinfrastructuur zitten miljoenen mensen nu zonder warmte, schoon water of elektriciteit, terwijl de temperaturen dalen. Ongeveer 18 miljoen mensen zijn nu afhankelijk van humanitaire hulp.

Moskou zegt dat de aanvallen niet gericht zijn tegen burgers en bedoeld zijn om de slagkracht van Oekraïne te verminderen en het land tot onderhandelingen te bewegen. Kiev zegt dat de aanvallen een oorlogsmisdaad zijn.

In een toespraak tot de Mensenrechtenraad na een reis naar Oekraïne vorige week zei Turk dat de Russische aanvallen miljoenen mensen blootstellen aan “extreme ontberingen”.

“Extra aanvallen kunnen leiden tot een verdere ernstige verslechtering van de humanitaire situatie en tot meer ontheemding”, zei hij. Hij noemde de oorlog een “regelrechte tragedie en ramp”.

‘Ernstig gebrek aan verantwoordingsplicht’

Turk sprak de raad toe om formeel een rapport te presenteren waaruit blijkt dat Russische troepen in de eerste dagen van de invasie ten minste 441 burgers hebben gedood. Moskou heeft herhaaldelijk ontkend burgers als doelwit te hebben genomen in wat het een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt.

Turk zei dat verantwoordingsplicht voor dergelijke incidenten “ernstig ontbreekt” en zei dat zijn bureau geen enkel geval heeft kunnen identificeren waarin een lid van de Russische strijdkrachten door Moskou ter verantwoording is geroepen voor het uitvoeren of niet voorkomen van deze moorden.

Rusland, dat eerder dit jaar werd geschorst van het in Genève gevestigde orgaan, maar nog steeds kan deelnemen aan de besprekingen, liet zijn zetel leeg tijdens de vergadering. Zijn diplomatieke missie in Genève reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.