Politiek Buitenland

VS Senator (Democraten) roept Amerikanen op te stoppen met gebruik van TikTok

15-12-2022 21:31

TikTok
Ascannio/Shutterstock.com

WASHINGTON, 15 december (Reuters) – Senator Dick Durbin (Democraten, Illinois) heeft er donderdag bij Amerikanen op aangedrongen om TikTok niet meer te gebruiken. “Misschien heeft Amerika eindelijk het punt bereikt waarop we ons realiseren dat onze diepste geheimen, privacy en veiligheid hier op het spel staan,” zei Durbin tegen MSNBC.

Veel federale instanties, waaronder de departementen Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken, verbieden TikTok al van apparaten die eigendom zijn van de overheid.

De Republikeinse senator Marco Rubio onthulde dinsdag tweepartijdige wetgeving om TikTok helemaal te verbieden in de Verenigde Staten. Tijdens een hoorzitting vorige maand zei FBI-directeur Chris Wray dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok zorgen baren over de nationale veiligheid.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Goedkeuring Huis van Afgevaardigden

Speaker of the House Nancy Pelosi zei donderdag dat ze nog moet beslissen of het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich zal aansluiten bij de Senaat in het ondersteunen van wetgeving om federale overheidsmedewerkers te verbieden het Chinese TikTok te gebruiken op overheidsapparaten.

“We checken bij de regering – alleen in termen van taal – niet in termen van verzet tegen het idee,” vertelde Pelosi verslaggevers een dag na de stemming in de Senaat. “Ik weet niet of dat volgende week op de agenda staat, maar het is heel, heel belangrijk.”

Het Huis zou het wetsvoorstel van de Senaat moeten goedkeuren voor het verwachte einde van de congressessie volgende week. Het gaat dan naar president Joe Biden, die het kan ondertekenen.

WeChat en Telegram

Georgia gouverneur Brian Kemp zei donderdag dat de staat zich deze week aansluit bij North Dakota, Idaho en Iowa en een groeiend aantal Amerikaanse staten die TikTok, eigendom van ByteDance Ltd, verbieden op staatstoestellen uit vrees dat gegevens kunnen worden doorgespeeld aan de Chinese overheid.

Het bevel van Kemp verbiedt ook het gebruik van Tencent Holdings’ WeChat app en Telegram, eigendom van Rusland, op overheidsapparaten.

Het Amerikaanse overheidscomité voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS), een machtig nationaal veiligheidsorgaan, heeft maandenlang getracht een overeenkomst inzake nationale veiligheid te bereiken om de gegevens van de meer dan 100 miljoen gebruikers van TikTok te beschermen, maar het ziet ernaar uit dat er voor het einde van het jaar geen overeenkomst zal worden bereikt.

Reactie TikTok

TikTok zei donderdag dat het wetsvoorstel van de Senaat “niets bijdraagt aan de nationale veiligheidsbelangen van de VS”.

Het zei te hopen dat de Republikeinse senator Josh Hawley, die het wetsvoorstel van de Senaat heeft gesponsord, in plaats van door te gaan op de ingeslagen weg, er bij de regering Biden op zou aandringen om een overeenkomst te sluiten die wel rekening houdt met zijn zorgen.

In 2020 probeerde de toenmalige Republikeinse president Donald Trump nieuwe gebruikers te blokkeren om TikTok te downloaden en andere transacties te verbieden die het gebruik van de app in de Verenigde Staten effectief zouden hebben geblokkeerd, maar verloor een reeks rechtszaken over de maatregel.