Buitenland

Senaat VS keurt wetsvoorstel goed om TikTok op apparaten ambtenaren te verbieden

15-12-2022 09:55

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

WASHINGTON, 14 december (Reuters) – De Amerikaanse Senaat heeft woensdag laat bij stemming een wetsvoorstel goedgekeurd dat federale werknemers verbiedt de Chinese app TikTok voor het delen van korte video’s te gebruiken op overheidsapparaten.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voordat het ter goedkeuring naar president Joe Biden gaat. Het Huis van Afgevaardigden moet het wetsvoorstel van de Senaat goedkeuren voor het einde van de huidige congressessie, die volgende week wordt verwacht.

De stemming is de laatste actie van Amerikaanse wetgevers om Chinese bedrijven aan te pakken uit vrees dat Beijing ze zou kunnen gebruiken om Amerikanen te bespioneren.

De actie van de Senaat komt nadat North Dakota en Iowa zich deze week bij een groeiend aantal Amerikaanse staten hadden gevoegd om TikTok, eigendom van ByteDance, te verbieden op apparaten die eigendom zijn van de staat, uit vrees dat gegevens zouden kunnen worden doorgespeeld aan de Chinese overheid.

Tijdens het vorige congres keurde de Senaat in augustus 2020 unaniem wetgeving goed om TikTok te weren van overheidsapparaten. De sponsor van het wetsvoorstel, de Republikeinse senator Josh Hawley, heeft de wetgeving in 2021 opnieuw ingediend.

Groot veiligheidsrisico

Veel federale agentschappen, waaronder de afdelingen Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken, verbieden TikTok al van apparaten die eigendom zijn van de overheid. “TikTok is een groot veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten, en het heeft geen plaats op overheidsapparaten,” zei Hawley eerder.

Gouverneur Doug Burgum van North Dakota en gouverneur Kim Reynolds van Iowa hebben richtlijnen uitgevaardigd die uitvoerende instanties verbieden de app te downloaden op door de overheid uitgegeven apparatuur. Ongeveer een dozijn Amerikaanse staten hebben soortgelijke acties ondernomen, waaronder Alabama en Utah deze week.

TikTok heeft gezegd dat de zorgen grotendeels worden gevoed door verkeerde informatie en is bereid om met beleidsmakers te praten over de praktijken van het bedrijf.

 

Artikel gaat verder na video.

TikTok’s terms of service: ‘It ends with China collecting all your data’.

 

“We zijn teleurgesteld dat zoveel staten op de politieke bandwagon springen om beleid vast te stellen dat gebaseerd is op ongefundeerde onwaarheden over TikTok die niets bijdragen aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten”, zei het bedrijf woensdag.

Andere staten die soortgelijke acties ondernemen zijn Texas, Maryland en South Dakota.

Volledig TikTok-verbod

De Republikeinse senator Marco Rubio onthulde dinsdag tweepartijdige wetgeving om TikTok volledig te verbieden in de Verenigde Staten, waardoor de druk op ByteDance wordt opgevoerd vanwege de Amerikaanse vrees dat de app kan worden gebruikt om Amerikanen te bespioneren en inhoud te censureren. Rubio is ook een sponsor van Hawley’s TikTok overheidsapparaat verbod wetsvoorstel.

De wetgeving zou alle transacties blokkeren van elk sociaal mediabedrijf in of onder invloed van China en Rusland, zei Rubio’s kantoor.

Tijdens een hoorzitting vorige maand zei FBI-directeur Chris Wray dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok zorgen baren over de nationale veiligheid.

In 2020 probeerde toenmalig president Donald Trump nieuwe gebruikers te blokkeren van het downloaden van TikTok en andere transacties te verbieden die het gebruik van de apps in de Verenigde Staten effectief zouden hebben geblokkeerd, maar verloor een reeks rechtszaken over de maatregel.

Veiligheidsovereenkomst

Het Committee on Foreign Investment in the United States van de Amerikaanse overheid, een machtig nationaal veiligheidsorgaan, beval ByteDance in 2020 om TikTok af te stoten vanwege de vrees dat Amerikaanse gebruikersgegevens aan de Chinese overheid zouden kunnen worden doorgegeven, hoewel ByteDance dat niet heeft gedaan.

CFIUS en TikTok zijn al maanden in gesprek om tot een nationale veiligheidsovereenkomst te komen om de gegevens van de meer dan 100 miljoen gebruikers van TikTok te beschermen, maar het ziet er niet naar uit dat er voor het einde van het jaar een overeenkomst zal worden bereikt.