Buitenland

Voorspellingen aantal Covid-doden China: van 1 miljoen tot meer dan 2 miljoen

20-12-2022 10:29

Appartementen in Hong Kong, China. Bron: R.M. Nunes via Shutterstock

SHANGHAI, 20 december (Reuters) – De abrupte beĆ«indiging van het zero-covid-beleid in China heeft geleid tot bezorgdheid over wijdverbreide infecties onder een kwetsbare, ondergevaccineerde bevolking met weinig natuurlijke immuniteit die het gezondheidsstelsel zouden overbelasten en tot 2 miljoen of meer doden zouden leiden, zo melden verschillende onderzoeksgroepen.

Volgens nieuwe analyses van verschillende modelgroepen kan de heropening leiden tot maar liefst 2,1 miljoen doden. Vanaf maandag heeft China officieel 5242 COVID-gerelateerde sterfgevallen tijdens de pandemie gemeld, een kleine fractie van zijn 1,4 miljard inwoners.

Hier zijn enkele schattingen:

Meer dan 2 miljoen doden

Zhou Jiatong, hoofd van het Center for Disease Control in het zuidwesten van de Guangxi-regio, zei vorige maand in een artikel gepubliceerd door het Shanghai Journal of Preventive Medicine dat het Chinese vasteland meer dan 2 miljoen doden riskeert als het de COVID-beperkingen versoepelt zoals Hong Kong dit jaar heeft gedaan.

Uit zijn prognose blijkt dat het aantal besmettingen zou kunnen oplopen tot meer dan 233 miljoen.

1,55 miljoen

In mei schatten wetenschappers in China en de Verenigde Staten dat China iets meer dan 1,5 miljoen COVID-doden riskeert als het zijn strenge zero-COVID-beleid loslaat zonder enige voorzorgsmaatregel, zoals het opvoeren van de vaccinatie en de toegang tot behandelingen, volgens onderzoek gepubliceerd in Nature Medicine.

Zij voorspelden dat de piekvraag op de intensive care meer dan 15 keer de capaciteit zou bedragen, waardoor ruwweg 1,5 miljoen sterfgevallen zouden ontstaan, op basis van wereldwijd verzamelde gegevens over de ernst van de variant.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De onderzoekers, onder wie de hoofdauteurs van de Fudan-universiteit in China, zeiden echter dat het dodental sterk zou kunnen worden verminderd als er meer aandacht zou worden besteed aan vaccinatie.

Tot 2,1 miljoen

China zou 1,3 miljoen tot 2,1 miljoen mensen kunnen zien sterven als het zijn nul-COVID-beleid opheft als gevolg van lage vaccinatie- en boostercijfers en een gebrek aan hybride immuniteit, zei het Britse wetenschappelijke informatie- en analysebedrijf Airfinity eind november.

Het bedrijf zei dat het zijn gegevens baseerde op de BA.1 golf van Hong Kong in februari, die plaatsvond nadat de stad de beperkingen na twee jaar had versoepeld.

Meer dan 1 miljoen

Het in de VS gevestigde Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), onderdeel van de Universiteit van Washington, zei vrijdag in een bijgewerkt model dat het meer dan 1 miljoen sterfgevallen verwacht tot 2023. De groep verwacht een piek in april, wanneer het aantal sterfgevallen 322.000 zal bedragen.

Ongeveer een derde van de Chinese bevolking zal dan besmet zijn, zei IHME-directeur Christopher Murray.

Een modelleringsteam van de Universiteit van Hong Kong schatte dat de gelijktijdige heropening van alle provincies in december 2022 tot januari 2023 zou leiden tot 684 sterfgevallen per miljoen, volgens een artikel dat woensdag werd gepubliceerd op de Medrxiv-preprint server die nog peer review moet ondergaan.

Op basis van China’s bevolking van 1,41 miljard mensen, en zonder maatregelen zoals een massale vaccinatiecampagne, komt dat neer op 964.400 doden.