Buitenland

Rijen en lange wachttijden bij crematoria China, toename Covid-sterfgevallen

21-12-2022 09:45

China, Peking. Covid-19
Mannen dragen een kist buiten een crematorium in Peking, zaterdag 17 december 2022. AP Foto/Ng Han Guan.

PEKING/HONGKONG, 21 december (Reuters) – Sommige inwoners van Peking, China moeten dagenlang wachten op de crematie van hun familieleden of moeten een hoge prijs betalen om op tijd geholpen te worden, aldus medewerkers van begrafenisondernemingen.

Werknemers van twee verschillende uitvaartcentra in Peking vertelden Reuters dit weekend dat er een toename is van bewoners die overleden familieleden willen cremeren, wat leidt tot rijen en vertragingen.

Deze week werden veiligheidsagenten ingezet bij de ingang van een aangewezen COVID-crematorium in Peking, waar Reuters zaterdag een lange rij lijkwagens en medewerkers in gevaarlijke pakken de doden naar binnen droegen. Reuters kon niet vaststellen of de sterfgevallen te wijten waren aan COVID.

Dumpen van lijkwagens

De achterstand heeft sommige inwoners ertoe aangezet om op zoek te gaan naar oplossingen, zoals het dumpen van lijkwagens met lijken en het gebruik van hun eigen auto’s om lichamen naar begrafeniscentra te brengen, aldus een medewerker van het grote Babaoshan begrafeniscentrum in het westen van Peking.

De werknemer wilde zijn naam niet noemen omdat hij niet met de media mocht spreken.

Een andere medewerker van het Babaoshan-centrum adverteert dat klanten de lange wachtrijen en het registratieproces kunnen overslaan – tegen een vergoeding van 26.000 yuan.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Andy Wong.

 

“Voor heel Peking, snelle regeling van lijkwagens, geen wachtrij voor crematie,” zei de werknemer in een advertentie  voor de dienst op de populaire korte video app Douyin.

De prijs die in rekening wordt gebracht is hoger dan de all-in-one begrafenispakketten die in de stad worden geadverteerd.

Het in Peking gevestigde Tianshunxiang rekent bijvoorbeeld 19.800 yuan voor een begrafenisceremonie voor meer dan 50 personen, een Mercedes-Benz lijkwagen en een crematie, terwijl het goedkoopste pakket, dat een lijkwagen en crematie omvat, volgens de website 6.800 yuan kost.

Alle mortuaria vol

Vanwege de groeiende achterstand zei een medewerkster uit de banksector in Peking dat haar familie besloot een derde partij bijna 20.000 yuan te betalen om het lichaam van een onlangs overleden familielid naar het uitvaartcentrum in Babaoshan te brengen.

De vrouw, achternaam Chen, zei dat het familielid van boven de 90 eind vorige week was overleden aan COVID en dat het lichaam thuis zou zijn achtergelaten als er niet was betaald nadat hulpverleners hadden gezegd dat de mortuaria van de openbare ziekenhuizen vol waren en zij geen regelingen konden treffen. De familie moest nog vier tot vijf dagen wachten op de crematie, voegde zij eraan toe.

Babaoshan begrafenisonderneming kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

Bij een crematorium in het district Tongzhou in Peking was woensdagochtend veel politie aanwezig, aldus een getuige van Reuters.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Arbeiders laden lijkzakken in een vrachtwagen bij een uitvaartcentrum in Peking, vrijdag 16 december 2022. AP Photo/Dake Kang.

 

Het crematorium was druk met een stroom van binnenkomsten, een gestage rij van ongeveer 40 lijkwagens die stonden te wachten om naar binnen te mogen en een volle parkeerplaats.

Het is onduidelijk in hoeverre de stijging van de vraag wordt veroorzaakt door de aanhoudende golf van COVID-19-besmettingen.

Bovendien is de koude winter in Noord-China, waar Peking ligt, vaak een oorzaak van pieken in sterfgevallen onder ouderen, wat het nog moeilijker maakt om de dodelijkheid van een COVID-golf te meten bij gebrek aan transparante gegevens.

China: ‘Geen nieuwe Covid-doden’

China, dat een enge definitie hanteert voor de classificatie van COVID-doden, meldde voor 20 december geen nieuwe COVID-doden, vergeleken met vijf de dag ervoor.

De autoriteiten verduidelijkten dinsdag dat alleen sterfgevallen ten gevolge van longontsteking en ademhalingsproblemen na het oplopen van de COVID als COVID-doden zullen worden geclassificeerd.

Het totale aantal doden sinds het begin van de pandemie in de centrale Chinese stad Wuhan bijna drie jaar geleden werd herzien tot 5241 na verwijdering van één dode in Peking.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Andy Wong.

 

Veel gebruikers van sociale media op China’s Twitter-achtige Weibo en overzeese deskundigen hebben hun twijfels geuit over het officiële sterftecijfer van het land.

Het gemeentebestuur van Peking en de Nationale Gezondheidscommissie hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar over de schijnbare stijging van het aantal sterfgevallen in Peking.