Buitenland

‘In China sterven ongeveer 9000 mensen per dag aan Covid’

29-12-2022 18:18

China, Covid-19
Werknemers brengen een lichaam over in een container voor opslag in een crematorium in Peking, zaterdag 17 december 2022. AP Foto/Ng Han Guan.

PEKING, 29 december (Reuters) – Ongeveer 9000 mensen in China sterven waarschijnlijk elke dag aan COVID-19, zei het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde gezondheidsbedrijf Airfinity op donderdag, bijna een verdubbeling van zijn schatting van een week geleden, nu de infecties over ‘s werelds dichtstbevolkte natie razen.

COVID-infecties begonnen zich in november over China uit te breiden en kwamen deze maand in een stroomversnelling nadat Peking zijn zero-COVID-beleid, inclusief regelmatige PCR-tests op de bevolking en publicatie van gegevens over asymptomatische gevallen, had ontmanteld.

Het cumulatieve aantal sterfgevallen in China sinds 1 december heeft waarschijnlijk de 100.000 bereikt en het totale aantal infecties bedraagt 18,6 miljoen, aldus Airfinity in een verklaring. Het zegt gebruik te maken van modellering op basis van gegevens van Chinese provincies voordat de recente wijzigingen in de rapportage van gevallen werden doorgevoerd.

Airfinity verwacht dat China’s COVID-infecties hun eerste piek zullen bereiken op 13 januari met 3,7 miljoen gevallen per dag.

25.000 doden per dag

Dat staat in contrast met de enkele duizenden gevallen die de gezondheidsautoriteiten per dag meldden, nadat een landelijk netwerk van PCR-testlocaties grotendeels werd ontmanteld omdat de autoriteiten overgingen van het voorkomen van infecties op het behandelen ervan.

Airfinity verwacht dat het aantal sterfgevallen op 23 januari een piek zal bereiken van ongeveer 25.000 per dag, waarbij het totale aantal sterfgevallen sinds december 584.000 bedraagt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

China, Peking. Covid-19

Mannen dragen een kist buiten een crematorium in Peking, zaterdag 17 december 2022. AP Foto/Ng Han Guan.

 

Sinds 7 december, toen China zijn beleid abrupt omgooide, hebben de autoriteiten 10 COVID-doden gemeld.

Gezondheidsfunctionarissen hebben onlangs verklaard dat zij een COVID-dood definiƫren als een persoon die sterft aan ademhalingsproblemen veroorzaakt door COVID-19, waarbij sterfgevallen als gevolg van andere ziekten en aandoeningen worden uitgesloten, zelfs als de overledene positief is getest op het virus.

Op 28 december bedroeg het officiƫle aantal COVID-doden in China 5246 sinds het begin van de pandemie in 2020.

Airfinity verwacht 1,7 miljoen doden in heel China tegen eind april, aldus haar verklaring.

Volgens zijn website bouwde het in 2020 “het eerste specifieke COVID-19 gezondheidsanalyse- en inlichtingenplatform ter wereld”.

Oversterfte meten

China’s belangrijkste epidemioloog Wu Zunyou zei donderdag dat een team van het Chinese Center for Disease Control and Prevention van plan is sterfgevallen anders te beoordelen.

Het team zal het verschil meten tussen het aantal sterfgevallen in de huidige infectiegolf en het aantal verwachte sterfgevallen als de epidemie nooit had plaatsgevonden, vertelde Wu aan verslaggevers tijdens een briefing.

Door de zogenaamde “oversterfte” te berekenen, zou China kunnen nagaan wat mogelijk is onderschat, zei Wu.