Buitenland

Italië voert strenge regels in tegen ngo-schepen die migranten redden, ‘ngo-schepen hebben aanzuigende werking’

29-12-2022 10:01

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

ROME, 29 december (Reuters) – De regering van Italië heeft maatregelen goedgekeurd om liefdadigheidsinstellingen die migranten op zee redden te beboeten en hun schepen in beslag te nemen als zij een nieuwe, strengere reeks regels overtreden – een maatregel die volgens een actiegroep levens in gevaar kan brengen.

Volgens een woensdag laat goedgekeurd kabinetsdecreet, dat Reuters heeft gezien, moeten deze schepen een haven aanvragen en na een redding “onverwijld” daarheen varen, in plaats van op zee te blijven op zoek naar andere migrantenboten in nood.

Momenteel duren de missies van liefdadigheidsorganisaties, of niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), in het centrale deel van de Middellandse Zee meestal meerdere dagen, waarbij liefdadigheidsboten verschillende reddingsoperaties voltooien en vaak honderden mensen aan boord nemen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Migranten in bootAP Photo/Francisco Seco.

 

De schepen van de NGO’s moeten de opvarenden ook meedelen dat zij overal in de Europese Unie om internationale bescherming kunnen vragen, aldus het decreet.

Kapiteins die deze regels overtreden riskeren boetes tot 50.000 euro, en herhaalde overtredingen kunnen leiden tot het in beslag nemen van het schip, aldus het decreet.

Sinds haar aantreden in oktober heeft de regering van premier Giorgia Meloni de activiteiten van liefdadigheidsinstellingen voor reddingsoperaties op zee aan de kaak gesteld.

De liefdadigheidsorganisaties wijzen de aantijgingen van de hand.

‘Ethisch onaanvaardbaar’

Riccardo Gatti, die de leiding heeft over een reddingsschip van Artsen zonder Grenzen, vertelde het dagblad La Repubblica donderdag dat het decreet deel uitmaakt van een strategie die “het risico op de dood van duizenden mensen verhoogt”.

De regels die het moeilijker maken om meerdere reddingen uit te voeren, kunnen in strijd zijn met internationale verdragen en zijn “ethisch onaanvaardbaar”, zei hij.

Tot nu toe zijn in 2022 ongeveer 102.000 migranten in Italië van boord gegaan, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover ongeveer 66.500 in dezelfde periode vorig jaar, 34.000 in 2021 en een piek van meer dan 181.000 in 2016.

Volgens een document van het bureau van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi is slechts ongeveer 10% van degenen die in 2022 in Italië zijn aangekomen, aan land gebracht door ngo-boten.

Het zei echter ook dat deze boten fungeerden als een “aantrekkende factor” voor degenen die de gevaarlijke reis over de Middellandse Zee vanuit Libië maakten. De ngo’s zeggen dat uit gegevens blijkt dat hun aanwezigheid op zee migranten niet aanmoedigt om te vertrekken.

Diplomatieke ruzie

De vraag hoe de immigratie in de grotendeels grenzeloze Europese Unie moet worden aangepakt, is al jaren een bron van spanningen. Italië en Spanje, waar de meeste boten aankomen, hebben lang gezegd dat EU-bondgenoten meer migranten moeten opnemen die op hun kusten aankomen.

De kwestie leidde in november tot een diplomatieke ruzie tussen Italië en Frankrijk, nadat Rome had geweigerd een liefdadigheidsboot met ongeveer 200 mensen aan boord in zijn havens te laten aanmeren.