Buitenland

Kim Jong Un wil groter nucleair arsenaal, ‘overweldigende militaire macht’

01-01-2023 11:45

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter
Deze foto verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, links, en zijn dochter. Zij inspecteren een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket op Pyongyang International Airport in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. Agency/Korea News Service via AP)

SEOEL, 1 januari (Reuters) – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft opgeroepen tot de ontwikkeling van nieuwe intercontinentale ballistische raketten en een groter nucleair arsenaal om de dreigingen van de VS het hoofd te bieden, aldus staatsmedia op zondag, temidden van oplopende spanningen tussen de rivaliserende Korea’s.

Tijdens een vergadering van de regerende Arbeiderspartij benadrukte Kim de noodzaak van een “overweldigende militaire macht” om zijn soevereiniteit en veiligheid te verdedigen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Deze foto, verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering, toont wat het zegt een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket vóór de testafvuring op de internationale luchthaven van Pyongyang in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

 

De vergadering vond plaats tegen de achtergrond van grensoverschrijdende spanningen na het binnendringen van Noord-Koreaanse drones in het zuiden vorige week en de reeks raketlanceringen door het noorden, waaronder intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s).

‘Snelle nucleaire tegenaanval’

President Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea riep tijdens telefoongesprekken met militaire leiders op tot “solide mentale paraatheid en praktische training” om ervoor te zorgen dat elke Noord-Koreaanse provocatie zal worden beantwoord met vergelding, aldus een verklaring van zijn kantoor.

Kim beschuldigde Washington en Seoel van pogingen om Pyongyang te “isoleren en te verstikken” door het voortdurend inzetten van Amerikaanse nucleaire middelen in Zuid-Korea en noemde dit “ongekend in de menselijke geschiedenis”.

Hij beloofde een ander ICBM-systeem te ontwikkelen “waarvan de belangrijkste missie een snelle nucleaire tegenaanval is” in het kader van een plan om de nucleaire kracht van het land te versterken, aldus het officiële persbureau KCNA.

“De heersende situatie vraagt om verdubbeling van de inspanningen om de militaire spierkracht te versterken, in antwoord op de verontrustende militaire stappen van de VS en andere vijandige krachten,” zei het agentschap.

Zuid-Korea is “onze onbetwistbare vijand” geworden die “vastbesloten is tot onvoorzichtige en gevaarlijke wapenopbouw” en vijandige militaire stappen, aldus Kim.

“Het benadrukt het belang en de noodzaak van een massaproductie van tactische kernwapens en roept op tot een exponentiële toename van het nucleaire arsenaal van het land,” zei Kim, eraan toevoegend dat dit een “hoofdoriëntatie” zou zijn van de nucleaire en defensiestrategie voor 2023.

Als onderdeel van het plan zal het land ook zijn eerste militaire satelliet lanceren “op de vroegst mogelijke datum” door de bouw van een spionagesatelliet, waarvan de voorbereidingen zich in de laatste fase bevinden, te versnellen, aldus KCNA.

Supergrote raketlanceerder van 600 mm

Het bericht kwam enkele uren nadat Noord-Korea voor zijn oostkust een ballistische raket voor de korte afstand had afgevuurd, in een zeldzame wapentest laat in de nacht, op nieuwjaarsdag.

Het geïsoleerde land lanceerde zaterdag ook drie ballistische raketten, als afsluiting van een jaar dat gekenmerkt wordt door een recordaantal raketproeven.

KCNA zei in een apart bericht dat het een nieuwe supergrote raketlanceerder van 600 mm testte die kernwapens kan dragen.

Kim prees de munitie-industrie voor de levering van 30 eenheden van het systeem en noemde het een “centraal, offensief wapen” met heel Zuid-Korea binnen zijn bereik en een mogelijkheid tot verrassings- en precisielancering.

“We hebben onze vastberaden wil uitgesproken om te reageren met kernwapens voor kernwapens en een confrontatie voor een confrontatie van alle kanten”, zei Kim zaterdag tijdens een leveringsceremonie, waarbij hij meer krachtige wapens bestelde om “de Amerikaanse imperialistische agressieve strijdkrachten en hun marionettenleger absoluut te overweldigen”.

Hardere lijn tegen Noord-Korea

De inter-Koreaanse banden zijn al lange tijd gespannen, maar zijn nog meer gespannen sinds Yoon in mei is aangetreden en een hardere lijn tegen Pyongyang heeft beloofd.

Het recente binnendringen van drones heeft de kritiek op de luchtverdediging van Zuid-Korea opnieuw aangewakkerd, en Yoon drong er zondag opnieuw bij het leger op aan klaar te staan om te vergelden.

“Ons leger moet resoluut terugslaan op elke provocatie van de vijand met de vastberadenheid om te vechten”, zei Yoon tegen de militaire leiders.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Deze foto, verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering, toont de testafvuring van een raket op de internationale luchthaven van Pyongyang in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

 

De laatste raket vloog ongeveer 400 kilometer  nadat hij rond 2:50 uur lokale tijd werd afgevuurd vanuit het Ryongsong-gebied van de hoofdstad Pyongyang, aldus de Joint Chiefs of Staff (JCS) van Zuid-Korea.

Het JCS veroordeelde de reeks raketproeven van het Noorden scherp als “ernstige provocaties” en drong aan op een onmiddellijke stopzetting.

De Japanse kustwacht zei dat de raket een hoogte van ongeveer 100 km bereikte en ongeveer 350 km vloog. Minister van Defensie Yasukazu Hamada zei dat Tokio via diplomatieke kanalen in Peking bij Noord-Korea had geprotesteerd tegen de lancering.

Geen bedreiging voor Amerikaans grondgebied

Het Amerikaanse Indo-Pacific Command zei dat de lancering geen onmiddellijke bedreiging vormde voor Amerikaans personeel of grondgebied, maar benadrukte de destabiliserende invloed van het wapenprogramma van Noord-Korea.

Noord-Korea vuurde in 2022 een ongekend aantal raketten af en zette de ontwikkeling van wapens door, terwijl er werd gespeculeerd dat het land voor de zevende keer een kernwapen zou kunnen testen.

In november hervatte het Noorden ook voor het eerst sinds 2017 het testen van ICBM’s en lanceerde het met succes de enorme nieuwe Hwasong-17, die mogelijk overal in de Verenigde Staten kan toeslaan.