Buitenland

Celstraf voor Duitse arts die onterechte vrijstellingen dragen mondkapje uitschreef

03-01-2023 12:20

Mondkapje
Shutterstock.

BERLIJN (AP) – Een Duitse arts is veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenisstraf voor het illegaal verstrekken van vrijstellingen voor het dragen van maskers aan meer dan 4000 mensen tijdens de pandemie van het coronavirus.

De publieke omroep SWR meldde dat een regionale rechtbank in de zuidwestelijke stad Weinheim de arts maandag laat heeft veroordeeld voor het afgeven van certificaten aan mensen uit heel Duitsland, van wie zij de meesten nooit had ontmoet of onderzocht. Tijdens het proces had zij betoogd dat het dragen van maskers schadelijk was voor de gezondheid.

Werkverbod

Naast de gevangenisstraf kreeg ze een werkverbod van drie jaar opgelegd en moest ze 28.000 euro betalen, het bedrag dat ze had ontvangen voor de afgifte van de medische attesten. Haar kantoorassistent kreeg een boete van 2700 euro.

De advocaat van de arts is van plan tegen het vonnis in beroep te gaan, meldde SWR.

Supporters

Tientallen supporters verzamelden zich buiten de rechtbank in Weinheim, ten noorden van Heidelberg, om te protesteren tegen het vonnis en de Duitse pandemiebeperkingen.

Duitsland heeft vorig jaar het dragen van maskers in veel overdekte ruimten afgeschaft, hoewel ze nog steeds verplicht zijn in treinen over lange afstanden, in artsenpraktijken, ziekenhuizen, verpleeghuizen en in sommige regionale openbare vervoermiddelen.