Partnerbijdrage

Geen ruimte voor een logeerkamer? 4 opties om ruimte-efficiënt slaapgelegenheid te creëren

03-01-2023 11:21

Niet in ieder huis is er de ruimte om een kamer in te richten speciaal voor logees. Dat wil niet zeggen dat je geen logees wilt kunnen ontvangen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je op een ruimte-efficiënte manier tóch voor extra slaapgelegenheid kunt zorgen? We geven een aantal tips.

Slaapbank

Natuurlijk kan er iemand op de bank blijven slapen, maar liever zorg je voor een wat royalere slaapgelegenheid. Ook daarvoor kan je bank dienstdoen, namelijk als je investeert in een slaapbank. Dat kost je totaal geen extra ruimte op het moment dat je geen gebruikmaakt van de uitgeklapte modus. Dan heb je er gewoon een zitbank aan.

Luchtbed

Een luchtbed is een praktisch alternatief voor als je al een fijne zitbank hebt en niet wilt investeren in een slaapbank. In niet-opgeblazen vorm nemen luchtbedden relatief weinig ruimte in beslag, waardoor je het luchtbed bijvoorbeeld in een kast kwijt kunt of achter een knieschot. Of zelfs onder een bed. Bij een luchtbed stel je je wellicht zo’n ding voor waarmee je op het water drijft, maar er bestaan aanzienlijk comfortabelere opties voor logeren of kamperen, soms zelfs met geïntegreerde pomp zodat je zelf niet hoeft te blazen of pompen.

Opklapbed

Het dichtst in de buurt van een echt bed komt een opklapbed, afgezien van het feit dat het matras vaak een flink stuk dunner is, maar dat geeft voor paar nachten niet zo. Opklapbedden zijn gemakkelijk op te zetten, dat kost minder tijd een luchtbed opblazen. Wel nemen ze opgeklapt wat meer plek in beslag. Misschien dat het opklapbed ergens in een leeg hoekje past bij jou thuis.

Los matras

Op een lullig matje op de grond kun je een gast eigenlijk niet laten slapen, want dat is killing voor de rug. Een los matras op de grond is al een stuk beter. Misschien heb je ergens nog een oud matras staan of is dat van jezelf aan vervanging toe. Het kan geen kwaad om een matras achter de hand te houden. Deze kan in een nis naast bijvoorbeeld een kledingkast of opslagkast geschoven worden om zo veel mogelijk uit de weg en uit het zicht geplaatst te worden.

Het is fijn om in ieder geval één van deze opties paraat te hebben thuis. Dat is een teken van gastvrijheid. Bovendien is het soms ook fijn als iemand kan blijven slapen, zodat het bijvoorbeeld eens laat kan worden. Het is jammer als je daar dan geen mogelijkheden voor hebt.