Buitenland

Toenemende woede in Rusland na dodelijke Oekraïense aanval met HIMARS-raketten

03-01-2023 11:16

HIMARS
fotorobs / Shutterstock.com

3 januari (Reuters) – Russische nationalisten en sommige wetgevers hebben straf geëist voor commandanten die zij beschuldigen van het negeren van gevaren, terwijl de woede toenam over het doden van tientallen Russische soldaten in een van de dodelijkste aanvallen van de oorlog in Oekraïne.

63 dode Russische soldaten

In een zeldzame onthulling zei Rusland dat 63 Russische soldaten waren gedood bij een Oekraïense nieuwjaarsaanval op hun kwartier in de stad Makiivka toen vier raketten, afgevuurd door HIMARS-lanceerinrichtingen van Amerikaanse makelij, het terrein troffen. Oekraïne zei dat het Russische dodental in de honderden liep, hoewel pro-Russische functionarissen dat overdreven noemden.

Russische militaire bloggers zeiden dat de enorme vernielingen het gevolg waren van de opslag van munitie in hetzelfde gebouw als een kazerne, ondanks dat commandanten wisten dat het binnen het bereik van Oekraïense raketten lag.

Oekraïne zei maandag dat het alle 39 drones had neergeschoten die Rusland had afgevuurd tijdens een derde achtereenvolgende nacht van luchtaanvallen op burgerdoelen in de hoofdstad Kiev en andere steden.

69 Oekraïnse aanvallen

Een Russische raketaanval heeft maandag een ijsarena in de stad Druzhkivka in de Oekraïense regio Donetsk vernietigd, aldus de Oekraïense ijshockeybond, na eerdere berichten over een raket die de stad had geraakt en waarbij twee mensen gewond waren geraakt.

Een door Rusland gesteund militair informatiecentrum in de regio Donetsk zei dat er maandag 69 Oekraïense aanvallen waren geweest op de regio, waaronder Makiivka.

Macrofinanciële steun

Zelensky zei dat Oekraïne wacht op de eerste tranche macrofinanciële steun van de Europese Unie (EU) in januari 2023, na een gesprek met hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

De “anti-Russische koers” van Japan maakt besprekingen over een vredesverdrag onmogelijk, aldus de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko in een commentaar dat dinsdag door het staatspersbureau TASS werd gepubliceerd. Rusland en Japan hebben de vijandelijkheden van de Tweede Wereldoorlog niet formeel beëindigd.

 

 

Aanpassingen: ‘Oekraïnse’ in kop aangepast naar ‘Oekraïense’.