Partnerbijdrage

Was het WK in Qatar even populair als andere WK’s?

04-01-2023 12:23

Het WK voetbal in Qatar ligt achter ons en dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Niet qua organisatie en cultuur-politieke situaties, maar ook zeker niet op het veld en in de stadions. Wat dat betreft was het een Wereldkampioenschap dat we niet snel zullen vergeten. Maar was het WK in Qatar even populair als andere WK’s? Het is was in elk geval verrassend.

Verrassend WK in Qatar, maar niet in de top 10?

Dat het WK in Qatar zou gaan verrassen op verschillende fronten, was vooraf al duidelijk. Er is nogal wat ophef geweest. Maar, in zekere zin hadden we ook zin in het Wereldkampioenschap voetbal.

Kijken naar het WK in Qatar was alvast populair. De kijkcijfers stegen in Nederland naar recordhoogte. De kwartfinale tussen Argentinië en Het Nederlands Elftal werd gezien door gemiddeld 5,6 miljoen kijkers. De wedstrijd van de Oranje Leeuwen tegen de Verenigde Staten en Qatar werd respectievelijk door 4.789.000 en 3.822.000 voetbalfans gezien. Nederland – Ecuador trok 4.350.000 kijkers. Tijdens de openingswedstrijd van Oranje tegen Senegal wisten ruim 4.284.000 mensen af te stemmen op het Wereldkampioenschap.

De wedstrijden werden massaal bekeken en ook online weddenschappen werden volop afgesloten. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal online gokkers sinds de start van het WK flink is toegenomen. Dat werd ook gemerkt door eigenaars van dit platform met de beste bookmakers van Nederland voor sportweddenschappen.

De statistieken: zo populair was het Wereldkampioenschap in Qatar

In Nederland hadden we vooraf al niet bijster veel zin in het WK in Qatar. Slechts 34% van de Nederlanders geeft aan te zullen kijken of er “zin” in te hebben. Niet zo verwonderlijk, want het Wereldkampioenschap is behoorlijk besmet geraakt met schandalen en regels.

Denk maar eens terug aan de corrupte stemming, de dood van duizenden gastarbeiders en het gebrek aan respect voor de LGBTQ gemeenschap. Om nog maar te zwijgen over de verschuiving van het voetbalevenement van de zomerperiode naar het winterseizoen.

Hoewel de FIFA beweert dat het WK één grote aaneenschakeling van successen was, laten de statistieken zien dat dit Wereldkampioenschap voetbal nog niet eens in de top 10 komt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we genoten hebben van de verrassingen op het veld. Zoals Japan, Marokko én niet te vergeten de zinderende finale om Messi en MBappé.

Infantino spreekt van een doorslaand succes

Gianni Infantino noemt het WK in Qatar de beste WK ooit. Dat terwijl de FIFA-voorzitter de migranten kwestie vakkundig uit de weg gaat. In een reactie bedankt Infantino zelfs iedereen die ervoor heeft gezorgd dat dit het meest populaire WK ooit werd. Kunnen we eigenlijk wel spreken van succesvol of populair als een toernooi zo omstreden is als het WK in Qatar?