Partnerbijdrage

De voordelen van het gebruik van dumbbells en kettlebells voor HIIT en cardio trainingen

06-01-2023 11:40

Wist je dat zowel dumbbells als kettlebells ook perfect zijn om te integreren in je HIIT (Hoge Intensiteit Interval Training) en cardio training? Het is de ideale manier om gewoon thuis calorieën te verbranden, je conditie te verbeteren en tegelijkertijd aan je spieropbouw te werken. In dit artikel vertel ik je precies hoe je dit doet.

Het verschil tussen dumbbells en kettlebells

Voordat we ingaan op de voordelen, allereerst even het verschil tussen een dumbbell en een kettlebell. Een dumbbell wordt ook wel een halter genoemd, en je koopt ze vaak in handige sets. Ze bestaan uit een korte staaf (de halter), met aan beide zijden hetzelfde gewicht. Meestal kun je diverse gewichten aan de halter bevestigen, zodat ze perfect passen bij de training die je wilt doen. Er bestaan echter ook dumbbells met een vast gewicht. Dumbbells zijn perfect als je net gaat starten met krachttraining, maar worden ook gebruikt door ervaren bodybuilders.

Een kettlebell heeft een andere vorm dan een dumbbell. Het gewicht heeft als het ware de vorm van een bel en de hendel bevindt zich boven dit gewicht. Kettlebells hebben een vast gewicht en zijn niet lichter of zwaarder te maken, hiervoor hebben je verschillende exemplaren nodig. Om kettlebells te gebruiken dien je over het algemeen meer techniek nodig te hebben.

Welke de meeste voordelen biedt, hangt af van de oefeningen die je wil gaan doen. Een dumbbell wordt vaker gebruikt om een specifieke spiergroep aan te pakken tijdens de krachttraining, terwijl een kettlebell meer bewegingsvrijheid geeft en vaak wordt gebruik voor oefeningen die meerdere spiergroepen betrekken. Je kunt echter beide soorten integreren in jouw HIIT en cardio trainingen.

Het gebruik van gewichten tijdens HIIT en cardio oefeningen

In tegenstelling tot krachttraining draait het bij HIIT en cardio trainingen met gewichten niet om het doen van zoveel mogelijk herhalingen met een zo zwaar mogelijk gewicht. Het gaat namelijk niet alleen om het opbouwen van spiermassa, maar ook om het verbeteren van je conditie en het verbranden van vet. Deze workout is dus zowel geschikt voor bodybuilders, als mensen die op zoek zijn naar een gezonde manier om thuis te sporten. Hieronder een aantal oefeningen met dumbbells en kettlebells voor HIIT en cardio trainingen:

1. Squats (Dumbbell en kettlebell)

Squats en sumo squats komen vaak voor in HIIT en cardio workouts, en het is een goede oefening om je dumbbell of kettlebell te gebruiken. Houd het gewicht vóór je vast en dit zorgt ervoor dat je houding automatisch wordt verbeterd. De gehele oefening wordt ook nog eens intenser en je gebruikt meer spiergroepen dan bij een (sumo) squat zonder gewicht.

2. Running curls (Dumbbells)

Deze oefening is enkel geschikt voor een set van 2 dumbbells, waarmee je deze cardio oefening qua intensiteit een stuk hoger maakt. Het zorgt er tevens voor dat je armspieren een goede workout krijgen en je dus van een running curl een echte full body oefening maakt.

3. Swings (Kettlebell)

Deze oefening wordt niet vaak standaard gebruik in een HIIT en cardio workout zonder gewicht. Als je echter een uitdaging zoekt, is het perfect om deze oefening te integreren. Voor deze oefening is het belangrijk om eerst de tijd te nemen om de juiste techniek onder de knie te krijgen, voordat je hem in vol tempo toevoegt aan je cardio of HIIT workout.