Binnenland

Aanhangers Braziliaanse ex-president Bolsonaro bestormen Nationaal Congres in Brasilia

08-01-2023 20:11

Brasilia
Demonstranten, aanhangers van de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, staan op het dak van het gebouw van het Nationaal Congres nadat ze het bestormd hebben, in Brasilia, Brazilië, zondag 8 januari 2023. (AP Photo/Eraldo Peres)

BRASILIA, 8 januari (Reuters) – Aanhangers van de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro zijn door een blokkade van veiligheidstroepen gebroken en zijn ministeries en het Congresgebouw in Brasilia binnengevallen, volgens videobeelden die Reuters heeft verkregen van aan Bolsonaro gerelateerde groepen en beelden van lokale omroepen.

‘Ongeveer 3000 mensen’

In een echo van de invasie van 6 januari 2021 van het Amerikaanse Capitool door aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, braken enkele duizenden demonstranten de gebouwen binnen en werd op televisie gezien hoe ze meubilair in het Hooggerechtshof en het Congres kapot sloegen. Lokale media schatten dat er ongeveer 3000 mensen bij betrokken waren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Brasilia

AP Photo/Eraldo Peres.

 

Veel van de demonstranten betwisten de uitslag van de verkiezingen van 30 oktober waarin de linkse Luiz Inacio Lula da Silva Bolsonaro versloeg. De voormalige president trok herhaaldelijk, zonder bewijs, de geloofwaardigheid van het elektronische stemsysteem van het land in twijfel, en veel van zijn hardcore aanhangers geloven hem.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Eraldo Peres.

 

Bolsonaro vertrok 48 uur voor het einde van zijn mandaat van Brazilië naar Florida.

Lula was in Sao Paulo voor het weekend en op een reis naar het binnenland van de staat.

Lula’s Arbeiderspartij heeft het bureau van de hoogste openbare aanklager gevraagd de openbare veiligheidstroepen opdracht te geven de demonstranten in bedwang te houden.

Aanpassingen: oorspronkelijk artikel vervangen door uitgebreide versie, 20:49 uur.