Buitenland

Facebook verwijdert content die bestorming regeringsgebouwen Brazilië steunt of aanmoedigt

09-01-2023 14:28

Brasilia
Demonstranten, aanhangers van de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, staan op het dak van het gebouw van het Nationaal Congres nadat ze het bestormd hebben, in Brasilia, Brazilië, zondag 8 januari 2023. (AP Photo/Eraldo Peres)

STOCKHOLM, 9 januari (Reuters) – Facebook-moeder Meta zei maandag dat het inhoud verwijdert die de bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen door antidemocratische demonstranten ondersteunt of prijst.

Tienduizenden aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro sloegen de ramen van het presidentieel paleis in, lieten delen van het Congres onderlopen met een sprinklerinstallatie en plunderden kamers in het Hooggerechtshof tijdens een meer dan drie uur durende opstand.

“Voorafgaand aan de verkiezingen hebben we Brazilië aangewezen als een tijdelijke risicolocatie en hebben we inhoud verwijderd waarin mensen worden opgeroepen de wapens op te nemen of het Congres, het presidentieel paleis en andere federale gebouwen met geweld binnen te vallen”, aldus een woordvoerder van Meta.

“We merken dit ook aan als een schendende gebeurtenis, wat betekent dat we inhoud zullen verwijderen die deze acties ondersteunt of prijst,” zei hij. “We volgen de situatie actief en zullen content die ons beleid schendt blijven verwijderen.”

Antidemocratische propaganda

De linkse president Luiz Inacio Lula da Silva trad op 1 januari aan nadat hij Bolsonaro had verslagen in een verkiezing in oktober, waarmee een einde kwam aan de meest rechtse regering van Brazilië in decennia.

Bolsonaro weigerde zijn nederlaag toe te geven en sommige aanhangers beweerden dat de verkiezing was gestolen, waarbij mensen via sociale media en berichtenplatforms, van Twitter, Telegram en TikTok tot YouTube en Facebook, protesten organiseerden.

Alexandre de Moraes, rechter bij het Braziliaanse Hooggerechtshof, heeft sociale media opgedragen gebruikers die antidemocratische propaganda verspreiden te blokkeren.

Telegram, TikTok, Twitter en YouTube reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Gepland op social media

De bezetting van de regeringsgebouwen op zondag was al minstens twee weken gepland door Bolsonaro’s aanhangers in groepen op sociale media zoals Telegram en Twitter, maar de veiligheidstroepen ondernamen geen actie om te voorkomen wat een groep “de machtsovername door het volk” noemde.

Uit berichten die Reuters de hele week heeft gezien, bleek dat leden van dergelijke groepen in verschillende steden in het land ontmoetingspunten organiseren, van waaruit gecharterde bussen naar Brasilia zouden vertrekken, met de bedoeling openbare gebouwen te bezetten.

Tijdens een demonstratie van Trump-aanhangers in januari 2021 werden socialemediabedrijven bekritiseerd omdat ze niet genoeg zouden doen.