Buitenland

Japan gaat meer dan 10 miljoen kippen slachten wegens vogelgriep

10-01-2023 11:35

Vogelgriep
Shutterstock.

TOKYO, 10 januari (Reuters)Japan is van plan om meer dan 10 miljoen kippen te ruimen vanwege de verspreiding van vogelgriep, een record voor het piekseizoen dat loopt van oktober tot mei, zei een ambtenaar van het ministerie van Landbouw op dinsdag.

Met het laatste geval van vogelgriep dat dinsdag werd ontdekt op een pluimveebedrijf in Miyazaki in het zuidwesten van Japan, komt het totale aantal kippen dat in het seizoen 2022 moet worden geruimd op 10,08 miljoen, meer dan de 9,87 miljoen in het seizoen van november 2020 tot maart 2021.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het aantal uitbraken is opgelopen tot 57, waarmee het recordaantal van 52 van het seizoen 2020 wordt overtroffen, en het aantal getroffen prefecturen is gestegen van 18 in 2020 tot 23, het hoogste aantal ooit, aldus de ambtenaar van het ministerie die toezicht houdt op de diergezondheid.

“Vogelgriep verspreidt zich over de hele wereld, waaronder Europa en de Verenigde Staten, en de hoeveelheid virus die met trekvogels naar Japan komt is dit seizoen hoog geweest,” zei de ambtenaar.

Epidemische maatregelen

Op maandag, een nationale feestdag in Japan, gaf minister van Landbouw Tetsuro Nomura een verklaring uit over het grote aantal geruimde vogels waarin hij veehouders opriep om “uiterst alert” te zijn en epidemische maatregelen te nemen om de uitbraak en de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

“Uitbraken bij wilde vogels zijn vaker dan gewoonlijk bevestigd, en deskundigen hebben gewaarschuwd dat de concentratie van het virus in het milieu in het hele land zeer hoog is”, zei hij.

In december gaf de Japanse regering een waarschuwing uit en droeg pluimveehouders in de getroffen gebieden op om te ontsmetten met gebluste kalk die door de overheid werd verspreid.

Recordaantal gestorven vogels

Een recordaantal kippen, kalkoenen en andere vogels is gestorven bij uitbraken in de Verenigde Staten en Europa, en het virus verspreidt zich in Zuid-Amerika, Afrika en Aziƫ.

Het virus kan op mensen worden overgedragen door contact met pluimvee, maar deskundigen zeggen dat het gezondheidsrisico voor mensen laag is.

De eerste uitbraak van dit seizoen in Japan werd eind oktober ontdekt en het seizoen zal naar verwachting tot ongeveer mei duren, aldus de ambtenaar van het ministerie.