Buitenland

Poetin-vriend Patrushev: ‘Rusland vecht nu tegen NAVO in Oekraïne’

10-01-2023 10:33

Nikolai Patrushev
Nikolai Patrushev in 2018. AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

Moskou, 10 januari (Reuters) – Eén van de naaste bondgenoten van president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat Rusland nu in Oekraïne vecht tegen de door de VS geleide militaire alliantie van de NAVO en dat het Westen probeert Rusland uit elkaar te rukken en uiteindelijk van de politieke wereldkaart te vegen.

“De gebeurtenissen in Oekraïne zijn geen botsing tussen Moskou en Kiev – dit is een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO, en vooral de Verenigde Staten en Groot-Brittannië,” zei Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad.

“De plannen van de westerlingen zijn om Rusland verder uit elkaar te trekken en uiteindelijk gewoon van de politieke wereldkaart te wissen,” zei Patrushev tegen de krant Argumenti i Fakti.

Voormalig Sovjet-spion

Patrushev, een voormalige Sovjet-spion die Poetin al sinds de jaren zeventig kent, is een trouwe bondgenoot en wordt gezien als een van de weinigen die de Russische president kunnen beïnvloeden.

De inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari heeft geleid tot een van de dodelijkste Europese conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog en tot de grootste confrontatie tussen Moskou en het Westen sinds de Cubaanse Raketcrisis van 1962.