Binnenland

Steeds meer coke, crack en ongekend drugsgeweld in NL en België

10-01-2023 19:24

Coke
Shutterstock.

ANTWERPEN, België (AP) – Elk minuscuul plastic pakje is nauwelijks zo groot als een vingernagel en weegt slechts 0,2 gram. Toch zijn de zakjes met wit poeder die de politie in beslag neemt in een Brusselse kelder de zoveelste aanwijzing dat het aanbod van cocaïne en crack hard aan het stijgen is in Europa.

‘Bendes intimideren de plaatselijke bevolking om niet te piepen, gooien stenen naar passerende politiebusjes en proberen straten te veranderen in verboden zones voor de politie’

En daarmee ook ongekend drugsgeweld in België en Nederland, waarvan de havens van Antwerpen en Rotterdam de belangrijkste toegangspoort zijn gebleken voor Latijns-Amerikaanse cocaïnekartels tot het continent.

In België wordt de minister van Justitie gedwongen in een safehouse te wonen, buiten het bereik van de drugsbendes. In Nederland worden steeds meer prominenten vermoord en er zijn vermoedens dat de reden waarom de erfgenaam van de Nederlandse troon haar studentenleven moest opgeven en naar huis moest terugkeren ook verband houdt met bedreigingen van drugsbaronnen.

“We moeten het bijna zien als een oorlog,” zegt Aukje de Vries , de Nederlandse staatssecretaris (VVD) voor Toeslagen en Douane.

Ambtenaren in de noordelijke haven van Antwerpen in België maakten dinsdag een nieuw jaarrecord aan cocaïnevangsten bekend: 110 ton, 23% meer dan in 2021 en meer dan het dubbele van de hoeveelheid die vijf jaar geleden in beslag werd genomen.

‘We moeten het bijna zien als een oorlog’

“Het heeft ons versteld doen staan”, zegt de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Het betekent ook dat de drugs die via onze havens Europa (ongemerkt) binnenkomen, ook stijgen. En dat heeft natuurlijk een enorme impact,” zegt hij tegen The Associated Press.

Want met cocaïne komt niet alleen verslaving, verval en dood, maar ook geweld en bendeoorlog.

Bommen en granaten

De afgelopen drie jaar is Antwerpen getroffen door tientallen granaatinslagen, branden en kleine bommen die vaak in verband worden gebracht met bendes die de bloeiende cocaïnehandel proberen op te delen.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Maandagavond werd in de stad die beter bekend staat om de schilder Peter-Paul Rubens en een beroemde modeschool een kind doodgeschoten, waarschijnlijk een onbewust slachtoffer van de drugsoorlog.

“Een meisje van amper 11 dat duidelijk niets te maken heeft met misdaadbendes is nu het slachtoffer van narco-terreur die steeds meedogenlozer wordt,” zegt de Antwerpse procureur Franky De Keyzer.

De situatie in België is zo erg geworden dat zelfs minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ondergedoken zit nadat is gebleken dat drugsbendes hem misschien willen ontvoeren, of erger.

Moord op Peter R. de Vries

Ook in Nederland, waar de wereldhaven Rotterdam ligt, zijn moord en intimidatie steeds gebruikelijker geworden omdat drugsbaronnen tot het uiterste gaan om hun deel van de miljardenmarkt te beschermen. Vorig jaar werd daar 50 ton cocaïne in beslag genomen, wat, samen met Antwerpen, voor een nieuw recordjaar zorgde.

Onder de opvallende slachtoffers van moord in Nederland in de afgelopen jaren waren een advocaat die een getuige vertegenwoordigde in een proces tegen drugsbendeleden en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die een vertrouweling was van dezelfde getuige.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Peter R. de Vries

De waarschijnlijk door drugscriminelen op straat doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Screenshot NPO.

 

Onbekende bedreigingen aan het adres van de Nederlandse troonopvolger, prinses Amalia, dwongen haar vorig jaar het studentenleven in Amsterdam op te geven en naar huis terug te keren. Naar verluidt is ook de beveiliging rond premier Mark Rutte opgevoerd. In beide gevallen wordt vermoed dat drugsgerelateerde criminaliteit een rol speelt.

En in plaatsen als Brussel, waar het geweld misschien minder spectaculair is, beginnen cocaïne en crack een ijzingwekkend effect te hebben in wijken als de Marollen, een buurt die zo volks is dat hij voorkomt in de avonturen van Kuifje.

De hoofdinspecteur van de politie in deze buurt, Kris Verborgh, zegt dat Zuid-Amerikaanse cocaïne “het nieuwe normaal lijkt te zijn geworden”.

Verborgh zegt dat de kosten van het basisproduct in Colombia zo’n 500 euro (536 dollar) per kilogram bedragen. Een kilo van het eindproduct kan op de Belgische straten zo’n 70.000 euro opleveren.

“Het is een enorm bedrag dat je relatief gemakkelijk kunt verdienen,” zegt hij.

Fixers en daklozen

Daarom kunnen inbeslagnames van tientallen tonnen in Antwerpen en Rotterdam nog steeds een verloren strijd zijn in een wereldwijde miljardenhandel van de Latijns-Amerikaanse landen Colombia, Peru en Bolivia naar de grote steden van Europa.

De Brusselse Marollen is nauwelijks het middelpunt van die handel en veel van de 11.000 mensen die in de smalle straatjes wonen, behoren tot de armsten van de stad van 1,2 miljoen.

Toch werden ze de afgelopen maanden gezocht voor de verkoop van cocaïne en crack. Volgens Verborgh kost een kleine dosis van 0,2 gram 20 euro, binnen het bereik van zelfs een bedelaar die op zoek is naar onmiddellijke bevrediging en voor wie een traditionele dosis van 0,8 gram, die 50 euro kost, te duur is.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Coke

Shutterstock.

 

“Ze richten zich echt op daklozen,” zegt Verborgh. In de wereld van de cocaïneverkopers is het economisch zinvol.

Fixers verkopen soms kant-en-klare crack om te roken op de stoep van ooit rustige straten, zelfs in een metrostation waar gezinnen langslopen. Bendes intimideren de plaatselijke bevolking om niet te piepen, gooien stenen naar passerende politiebusjes en proberen straten te veranderen in verboden zones voor de politie – die, zo benadrukt Verborgh, niet toegeeft.

Sinds half oktober zijn er 115 arrestaties verricht in de buurt. De macht van de bendes is echter zo groot dat binnen een half uur een nieuwe verkoper op dezelfde hoek kan staan.

Minderjarige daders

En steeds meer jongeren worden aangetrokken door de groeiende handel. “Enkele jaren geleden zagen we nooit iemand van 12 of 14 jaar. Nu zien we dat ze min of meer deel uitmaken van de bendes,” en dingen doen als uitkijken, aldus Verborgh.

Vorige week nog stuitte de politie in de Marollen op een bergplaats in een schijnbaar verlaten kelder waar ze cocaïne en andere drugs, een precisieweegschaal, een drone, pepperspray en twee zwaarden vonden. Eén van de twee tieners die daar werden gearresteerd was 14.

“Nou, dat is een probleem want normaal gesproken hoort een jongere van 12 of 14 jaar op school te zitten”, aldus Verborgh.