Buitenland

Responstijd ambulance in Engeland, december 2022: tot meer dan vier uur

12-01-2023 18:50

ambulance
Ilyas Tayfun Salci / Shutterstock.com

In Engeland duurde het in december gemiddeld 93 minuten voordat een ambulance van de staatsgezondheidsdienst NHS arriveerde na een melding van beroertesymptomen of pijn op de borst. Dat is meer dan vijf keer de maximale responstijd van 18 minuten. Ook na melding van een levensbedreigende situatie zoals een hartaanval had de NHS-ambulance met bijna elf minuten een te lange responstijd. Deze zou in zo’n geval niet meer dan zeven minuten mogen bedragen. Dit blijkt uit gegevens van de NHS zelf die donderdag werden vrijgegeven.

De wachttijd voor een ambulance bij minder spoedeisende gevallen liep in december in sommige gevallen op tot meer dan vier uur.

Ook de wachttijden in de NHS-ziekenhuizen liepen op. Meer dan de helft van patiƫnten op de spoedeisende hulp moest meer dan vier uur wachten voordat ze werden geholpen. De wachttijden in NHS-ziekenhuizen liepen in december op tot soms meer dan 12 uur.

NHS onder druk

De NHS staat onder grote druk door de coronapandemie, een hevig griepseizoen en een tekort aan bedden en personeel. In december staakten ambulancemedewerkers en verplegend personeel voor een beter loon. Ook in januari wordt door ambulancemedewerkers en verpleegkundigen gestaakt

Vakbonden geven de schuld aan de regering omdat die ‘maanden de tijd heeft gehad dit probleem op te lossen’ maar ‘weigerde aan tafel te zitten om tot een akkoord te komen’.

Woensdag gaf de Britse premier Rishi Sunak toe dat hij zelf gebruik maakt van (dure) particuliere zorg. Hem wordt verweten te weinig feeling te hebben met de zorgmedewerkers van NHS. Volgens Sunak is zijn huisarts wel een NHS-arts en zegt hij uit ‘een NHS-familie’ te komen.

Donderdag laakte Sunak de stakingen van ambulancepersoneel.

“Het is beangstigend dat mensen nu niet weten of ze wel worden geholpen als ze het alarmnummer draaien”, aldus Sunak in een reactie voor het parlement.