Binnenland

TenneT: stroomtekort dreigt in 2030, mede door energietransitie

12-01-2023 11:43

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

In 2030 dreigt voor het eerst een einde te komen aan de leveringszekerheid van elektriciteit. De overschrijdingsnorm van maximaal 4 uur per jaar gedeeltelijk elektrictieitstekort ten opzichte van de vraag kan gaan stijgen tot meer dan 4,5 uur. Hierdoor komt de leveringszekerheid in het geding. Dit blijkt uit de jaarlijkse Leveringszekerheid Monitor van Tennet, de beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.

De belangrijkste oorzaak van het dreigende stroomtekort is de energietransitie waardoor steeds meer gebruik wordt gemaakt van elektriciteit, terwijl de elektriciteitsproductie afhankelijker wordt van onzekere wind- en zonne-energie.

Maarten Abbenhuis, COO van TenneT:

“Leveringszekerheid heeft momenteel terecht de volle politieke en maatschappelijke aandacht. Sinds de Russische aanval op Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis ligt onze afhankelijkheid van andere landen voor de energievoorziening duidelijk aan de oppervlakte en is leveringszekerheid van energie minder vanzelfsprekend dan voorheen.

“Het streven om de klimaatdoelen te halen, waarbij we niet of veel minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen is alleen reëel met sterke Europese samenwerking. Hieruit komen nieuwe uitdagingen naar voren die de komende jaren steeds meer aandacht vragen.

“Om de toekomstige leveringszekerheid veilig te stellen, zal beleid zich met name moeten richten op flexibilisering van de vraag, ontwikkeling van opslag en stimulering van regelbare opwekcapaciteit. Welke bronnen van flexibiliteit zullen worden gebruikt om de leveringszekerheid richting 2030 te ondersteunen, staat open voor discussie.

“Tegelijkertijd kan bijvoorbeeld de uitbreiding van de interconnectiecapaciteit met het Verenigd Koninkrijk of Scandinavië een belangrijke bijdrage leveren aan leveringszekerheid in de jaren die volgen op 2030.”

 

Eerder donderdag liet de Nederlandse autobranche ook al weten dat het Nederlandse stroomnet nog niet klaar is voor  elektrisch rijden. Volgens de RAI Vereniging heeft Nederland nog eens 400.000 extra publieke elektrische laadpalen nodig om klaar te zijn voor een energietransitie in 2030. Nederland telt momenteel 105.000 publieke laadpalen.