Partnerbijdrage

TIP! Subsidie ontvangen op je kozijnen

12-01-2023 13:35

Is het binnenkort tijd voor een grote verbouwing, omdat je een nieuw huis hebt gekocht of omdat jouw huidige woning een onderhoudsbeurt nodig heeft? Welke situatie ook op jou van toepassing is: wellicht zit je er wel aan te denken om de kozijnen te vervangen. En in 2023 wordt dat alleen maar aantrekkelijker, want vanaf dit jaar kun je namelijk subsidie aanvragen op maar één duurzame verandering. Dat kunnen dus nieuwe kozijnen zijn. Hieronder praten we je bij.

Verduurzamen wordt beloond met subsidie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. En dat is ook niet zo gek: als we duurzamer leven, kunnen wij de aardbol een handje helpen. Ook de overheid is zich hiervan bewust: op meerdere manieren wil de overheid mensen stimuleren om duurzamer te leven. Zo word je bijvoorbeeld beloond als jij jouw huis gaat verduurzamen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de kozijnen, het isoleren van de vloer, de woning verwarmen met een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Voor al deze duurzame veranderingen kun je een subsidie aanvragen.

Nog gemakkelijker subsidie ontvangen op het plaatsen van kozijnen

Als aanstaande klusser ben jij je vast bewust van deze subsidies. Overigens zit er wel een verandering aan te komen wat betreft deze subsidies. Voorheen moest je namelijk twee verschillende duurzame werkzaamheden doorvoeren om een subsidie te krijgen, zoals de kozijnen vervangen én het isoleren van de vloer. Dit is vanaf 2023 niet meer nodig: je kunt vanaf dit jaar namelijk ook subsidie aanvragen voor maar één duurzame verandering. Dat maakt het dus een stuk aantrekkelijker en toegankelijker om bijvoorbeeld alleen de kozijnen te vervangen. Deze subsidie wordt vanuit de overheid ook wel de ISDE-regeling genoemd.

Kozijnen met triple of dubbel glas?

Wanneer je jouw kozijnen wil vervangen, is het belangrijk om de verschillen te weten tussen triple en dubbel glas. Zoals je misschien al doet vermoeden, zit het ‘m in de isolatie. Dubbel glas heeft twee glasplaten en triple glas heeft drie glasplaten. Dubbel glas zal dan wel de kou buitenhouden en de warmte binnenhouden, maar triple glas heeft een nog beter effect. Er zit immers een extra laag glas tussen. Bovendien scheelt het flink als je kozijnen met triple glas neemt qua subsidie, in tegensteling tot dubbel glas. Houd er overigens wel rekening mee dat je een dikker kozijn nodig hebt als je kiest voor triple glas: er moeten namelijk drie glasplaten in passen.

Kozijnen inclusief montage bestellen

Er zitten natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het krijgen van de subsidie. Een van die regels is dat je de kozijnen laat plaatsen door een bedrijf, in plaats van dat je het zelf doet. Gelukkig kun je hiervoor Partumonline inschakelen, zodat jij gewoon recht hebt op de subsidie. Bij Partumonline kun je houten, kunststof en aluminium kozijnen bestellen inclusief montage. Partumonline werkt samen met diverse montagepartners door het hele land, wat betekent dat er altijd wel een monteur bij jou in de buurt zit. Na de montage kun je de subsidie aanvragen op de site van RVO. Je hebt 24 maanden de tijd om deze subsidie aan te vragen.

Kozijnen vervangen? Doen!

We kunnen dus wel zeggen dat het vervangen van de kozijnen vanaf dit jaar een erg aantrekkelijke keuze zal zijn, vooral wanneer de kozijnen toe zijn aan vervanging. Naast het grote voordeel dat je recht hebt op subsidie, kun je met nieuwe kozijnen ook nog eens profiteren van goede isolatie. Dat betekent dat je minder gauw last hebt van warmteverlies, en je dus minder snel de verwarming een graadje hoger hoeft te zetten. Je kunt dus besparen op meerdere factoren. Dat is nog eens een win-winsituatie!