Kevin Spacey dankt filmmuseum Turijn voor ‘het lef om mij uit te nodigen’

16-01-2023 21:44

Kevin Spacey
Kevin Spacey. AP Photo/Luca Bruno.

TURIJN, 16 januari (Reuters)Kevin Spacey heeft maandag in Italië een carrièreprijs gekregen, ondanks de controverse over de beschuldigingen van seksuele misdrijven die de reputatie van de Oscarwinnende Amerikaanse acteur hebben bezoedeld.

Het filmmuseum in Turijn zei dat het de prijs uitreikte als erkenning van Spacey’s “persoonlijke esthetische en autoritaire bijdrage aan de ontwikkeling van de toneelkunst”.

Voor de gelegenheid werd de 63-jarige uitgenodigd om in het museum te spreken.

“Ik ben zeker gezegend en dankbaar en nederig en mijn hart is vanavond heel vol richting het Museum of Cinema voor het feit dat ze ‘le palle’ (het lef) hadden om mij vanavond uit te nodigen,” zei hij.

Beschuldiging seksueel wangedrag

Spacey won Oscars voor optredens in American Beauty en The Usual Suspects, maar zijn carrière eindigde grotendeels een paar jaar geleden, nadat meer dan 20 mannen hem beschuldigden van seksueel wangedrag.

In de aanloop naar de prijsuitreiking had de Turijnse krant La Stampa een hoofdartikel met de kop Italië, land van de plenaire verwennerij.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Acteur Kevin Spacey spreekt in het Nationaal Museum van de Cinema in Turijn, Italië, maandag 16 januari 2023. (AP Photo/Luca Bruno.)

 

Vorige week verscheen Spacey via een videoverbinding voor een rechtbank in Londen, waar hij ‘onschuldig’ pleitte  voor verschillende aanklachten wegens seksueel wangedrag tegen een man ongeveer 20 jaar geleden.

De aanklachten werden gevoegd bij een eerdere aanklacht van vijf aanklachten in verband met vermeende zedendelicten tegen drie mannen tussen 2005 en 2013, waarvoor Spacey eerder zijn onschuld bekende.

In een andere zaak die in de Verenigde Staten speelde, versloeg Spacey in oktober een aanklacht wegens seksueel misbruik die door acteur Anthony Rapp tegen hem was ingediend.