OPINIE
Er is tegenwoordig nogal wat te doen rond identiteit. De vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Waar bevind ik mij?’, ‘Hoe kan ik mezelf blijven?’, ‘Op welke manier kijken andere mensen naar mij?’, ‘Wie zijn die andere mensen?’ en ‘Waarom blijf ik maar uit m’n bek stinken?’ branden bij nagenoeg iedereen op de lippen.
Wat dat bek stinken betreft: veranderen van tandpastamerk en overstappen op Sensodyne. Ikzelf poets met Sensodyne, en m’n vriendin zegt ten hoogste één keer per week: “Zou jij niet eens je gore bek in het sop gaan zetten?”, dus dat valt mee.
Doch wat is identiteit precies? Geen hond die het weet, en toch worden er honderden boeken per jaar over geschreven en gepubliceerd. Ik heb er hier één voor mij liggen, het vuistdikke Identiteit voor beginners, van de psycholoog uit Zaandam, doctorandus Jan Piet Kroonlamp, die overigens de therapeut is van een boel bekende mensen, onder wie Shirma Rouse, Welmoed Sijtsma, Jort Kelder, en prinses Amalia. Shirma Rouse worstelt met de vraag of haar identiteit, net als zijzelve, tweehonderdvijftig kilo weegt, en zo ja, hoe kan ze haar identiteit laten afvallen? Welmoed Sijtsma en Jort Kelder zijn samen in behandeling bij doctorandus Kroonlamp, omdat ze worstelen met hun gevoelens voor elkaar. Welmoed twijfelt eraan of ze wel verliefd is op Jort, hoewel ze, iedere keer als ze naast hem zit tijdens de dubbelpresentatie van OP1, een natte poes krijgt, en Jort heeft last van de nabijheid van Welmoed omdat hij oordeelt dat ze uit haar bek stinkt. Welmoed veranderde van tandpastamerk, en schakelde helaas niet over op Sensodyne maar op Parodontax, het merk voor paupers, losers, hoeren, non-binairen, slampampers, en klojo’s met een identiteitscrisis.
En dan is er nog prinses Amalia, die elke nacht angstdromen heeft over hoe ze, na een brommerongeluk van haar vader (met z’n ouwe Kreidler een bocht gemist en tegen de Blauwbrug te pletter gereden), op de troon belandt als koningin, maar ze wil helemaal geen koningin zijn, welnee, haar droomjob is poestvrouw in de kantoren van ABN Amro.
Hoe dan ook probeert Kroonlamp in z’n boek tevergeefs uit te leggen wat identiteit al bij al is. Hij goochelt met termen zoals eigenheid, personalisatie, zelfcompositie, innerlijk behang, ego-positivisme, en das Über-Ich, maar daar vindt een kat haar jongen niet in terug.
We kunnen eigenlijk zonder veel problemen zeggen dat identiteit in wezen niet bestaat, en als het toch al zou bestaan, dan kunnen we het simpelweg negeren, mogelijk op de belangrijkste ter zake doende vraag ‘Wie ben ik?’ na.
Wel, ik zal je zeggen wie ik ben. Ik ben de befaamde Vlaamse auteur Herman Brusselmans, die reeds 87 boeken heeft gepubliceerd, en die derhalve werkt aan z’n 88ste boek, getiteld Dat M’n Identiteit M’n Kloten Kust. Daarin poneer ik dat je heel goed kan leven zonder je niet-bestaande identiteit en dat, als je toch in de knoop zit met de vraag ‘Wie ben ik?’, je deze vraag moet stellen aan wildvreemden, die je van haar of pluim kennen.
Je loopt bijvoorbeeld door de Kalverstraat, en je houdt om het even wie tegen, en je vraagt “Wie ben ik?”, en de kans is groot dat de aangesproken persoon je zal bekijken en dan zeggen: “Dat weet ik niet”, behalve natuurlijk als je een BN’er bent, in dat geval zal de persoon antwoorden: “Je bent Shirma Rouse”, of “Je bent Welmoed Sijtsma” of “Je bent Jort Kelder”, of “Je bent prinses Amalia”, waarna die persoon er eventueel aan toevoegt: “En voor de rest ben je iemand die uit z’n bek stinkt. Schakel gerust over op Sensodyne”.
Dat M’n Identiteit M’n Kloten Kust verschijnt in september van dit jaar en zal 28 euro kosten. Allen naar de boekhandel!
De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.