Politiek Buitenland

India wil verbod op ‘nepnieuws’ via social media, overheid bepaalt wat ‘nepnieuws’ is

18-01-2023 13:19

NEW DELHI, 18 januari (Reuters) – De Indiase regering zal niet toestaan dat platforms voor sociale media informatie hosten die zij als vals beschouwt, volgens een ontwerpvoorstel voor de IT-regels van het land dat deze week is vrijgegeven.

Dit is de laatste in een reeks maatregelen van de regering van premier Narendra Modi die worden gezien als een poging om grote techbedrijven aan banden te leggen.

Alle informatie die door het Press Information Bureau (PIB), of door een andere instantie die door de regering is gemachtigd om feiten te controleren of “door het departement waar dergelijke zaken worden gedaan”, als “vals of onjuist” wordt aangemerkt, zou volgens het ontwerp worden verboden.

Zodra informatie als zodanig is aangemerkt, moeten socialemediaplatforms of andere “online-intermediairs” “redelijke inspanningen leveren” om ervoor te zorgen dat gebruikers dergelijke informatie niet “hosten, weergeven, uploaden, wijzigen, publiceren, doorgeven, opslaan, bijwerken of delen”, voegde het ontwerp eraan toe.

Gebruikersklachten

In oktober kondigde de regering aan dat er een panel zou worden opgericht om klachten van gebruikers te horen over beslissingen van socialemediabedrijven om de inhoud te beperken.

De regering is ook herhaaldelijk betrokken geweest bij gevechten met verschillende platforms wanneer zij geen gehoor gaven aan verzoeken om bepaalde inhoud of accounts te verwijderen omdat zij verkeerde informatie zouden verspreiden.