Politiek Buitenland

Berlijn had in 2020 geheime bespreking met Facebook, Google over Covid-19-nepnieuws

25-01-2023 16:38

Covid-19
Covid-19. Shutterstock.

Leden van de Duitse regering hadden in 2020 geheim overleg met de top van Facebook en Google om te praten over het bestrijden van aan Covid-19 gerelateerde desinformatie en nepnieuws. Dit heeft de Duitse regering bevestigd, na berichtgeving hierover door Bild.

Volgens Bild is op 20 juni 2020 “in het diepste geheim” overleg gevoerd tussen onder anderen de regeringswoordvoerder, een afgevaardigde van Angela Merkel, hoge ambtenaren van ministeries en topmensen van Bij Facebook en Google.

Het doel van deze ontmoeting was, volgens Bild, “het door de regering bestrijden van door hen onjuist geachte informatie over Covid-19”.

FDP eist opheldering

Onzeker blijft wat de uitkomst van dit gesprek was en of er naar aanleiding van het gesprek ook daadwerkelijk beslissingen zijn genomen.

Een woordvoerder van de Duitse regering laat aan Bild weten dat er geen beslissingen zijn genomen, bij Facebook en Google wil niemand een reactie geven.

Bild citeert de vice-voorzitter van de politieke partij FDP, Wolfgang Kubicki, die zegt opheldering te zullen eisen. “In artikel 5 van onze basiswet staat: ‘Censuur vindt niet plaats. De burgers mogen verwachten dat de vorige federale regering onder Angela Merkel dit beginsel niet heeft geschonden”, aldus Kubicki.