Buitenland

Kremlin ziet levering tanks als ‘bewijs van directe Amerikaanse, Europese betrokkenheid’

26-01-2023 10:32

M1 Abrams Main Battle Tank
M1 Abrams main battle tank. Shutterstock.

MOSKOU, 26 januari (Reuters) – Het Kremlin zei donderdag dat het de beloofde levering van westerse tanks aan Oekraïne ziet als een bewijs van directe en toenemende Amerikaanse en Europese betrokkenheid bij het conflict.

Het was de eerste reactie van het Kremlin op aankondigingen door de Verenigde Staten en Duitsland op woensdag dat zij Oekraïne zouden bewapenen met tientallen M1 Abrams en Leopard 2 gevechtstanks in zijn strijd tegen Rusland.

“Er komen voortdurend verklaringen uit Europese hoofdsteden en Washington dat het sturen van verschillende wapensystemen naar Oekraïne, waaronder tanks, op geen enkele manier de betrokkenheid van deze landen of het bondgenootschap bij de vijandelijkheden in Oekraïne betekent”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

“We zijn het hier categorisch mee oneens, en in Moskou wordt alles wat het bondgenootschap en de genoemde hoofdsteden doen gezien als directe betrokkenheid bij het conflict. We zien dat dit toeneemt.”

‘Geen offensieve bedreiging’

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de tanks “geen offensieve bedreiging” vormen voor Rusland en dat ze nodig zijn om de Oekraïners te helpen “hun vermogen tot manoeuvreren in open terrein te verbeteren”.

Oekraïne is op zoek naar honderden moderne tanks om zijn troepen de vuurkracht te geven om de Russische verdedigingslinies te doorbreken en bezet gebied in het zuiden en oosten terug te winnen. Oekraïne en Rusland vertrouwen voornamelijk op T-72 tanks uit het Sovjettijdperk.