Buitenland

VS sturen 31 M1 Abrams tanks naar Oekraïne

25-01-2023 18:08

M1 Abrams
M1 Abrams. CC-Foto: California Army National Guard.

WASHINGTON, 25 januari (Reuters) – De Verenigde Staten hebben woensdag aangekondigd Oekraïne binnen enkele maanden te voorzien van 31 geavanceerde M1 Abrams tanks, een besluit dat een diplomatieke impasse met Duitsland over de beste manier om Kiev te helpen in zijn oorlog tegen Rusland helpt doorbreken.

President Joe Biden kondigde het besluit aan in opmerkingen in het Witte Huis. De Verenigde Staten stonden afwijzend tegenover het idee om de moeilijk te onderhouden Abrams-tanks in te zetten, maar moesten het over een andere boeg gooien om Duitsland ervan te overtuigen zijn gemakkelijker te gebruiken Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen.

Toch zullen de Abrams – een van de krachtigste Amerikaanse tanks – niet snel naar Oekraïne gaan.

Hoge regeringsfunctionarissen die verslaggevers over de beslissing inlichtten, zeiden dat het maanden en niet weken zal duren voordat de Abrams worden geleverd.

Logistieke uitdaging

Leden van het Oekraïense leger zullen op een nog te bepalen locatie worden getraind in het gebruik van de Abrams. Hoewel de Abrams een zeer geavanceerd en duur wapen is, is hij moeilijk te onderhouden en vormt hij een logistieke uitdaging omdat hij op vliegtuigbrandstof loopt. Al kunnen ook andere brandstoffen worden gebruikt.

De totale kosten van een enkele Abrams variëren en kunnen oplopen tot meer dan 10 miljoen dollar per tank, inclusief training en onderhoud.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

M1 Abrams Main Battle Tank

M1 Abrams main battle tank. Shutterstock.

 

De besluiten van Washington en Berlijn komen op het moment dat de westerse bondgenoten Oekraïne helpen zich voor te bereiden op een mogelijk tegenoffensief in het voorjaar om te proberen Rusland uit zijn bezette gebieden te verdrijven.

Goede diplomatieke gesprekken

Hoge regeringsfunctionarissen zeiden dat Biden deze maand meermaals met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gesproken over hulp aan Oekraïne. Hij sprak woensdag opnieuw met Scholz en met de Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron, die beide nauwe bondgenoten zijn in de hulp aan Oekraïne.

“De aankondiging van vandaag was echt een product van goede diplomatieke gesprekken als onderdeel van ons regelmatig en doorlopend nauw overleg met bondgenoten en partners over veiligheidsbijstand aan Oekraïne,” zei een ambtenaar.

Meer aankondigingen van Amerikaanse bondgenoten over extra capaciteit voor gepantserde voertuigen worden verwacht, zei de functionaris.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat eventuele zendingen van Abrams geldverspilling zouden zijn omdat ze net als andere tanks “verbranden”.

“Ik weet zeker dat veel deskundigen de absurditeit van dit idee inzien. Het plan is rampzalig in termen van technologie,” zei hij. “Maar het overschat vooral het potentieel dat het zal toevoegen aan het Oekraïense leger. Deze tanks branden net als alle andere,” zei Peskov tegen verslaggevers.

Aanzienlijke Amerikaanse inzet

Een bron bekend met de zaak vertelde Reuters dinsdag dat de Amerikaanse beslissing over Abrams deel uitmaakte van gesprekken met de Duitsers over hun terughoudendheid om tanks te leveren en om aan te tonen dat de Amerikaanse inzet aanzienlijk was.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

M1 Abrams

M1 Abrams. Cc-Foto: US Army.

 

“De Verenigde Staten waren bereid een belangrijke toezegging te doen om hen te helpen bij het maken van die van hen,” zei de bron. “De tanks zijn een belangrijke capaciteit en als daar Amerikaans leiderschap voor nodig was, waren we bereid dat te doen.”

De Verenigde Staten zullen de M1 Abrams tanks leveren via een fonds dat bekend staat als het Ukraine Security Assistance Initiative, waardoor de regering van Biden wapens van de industrie kan kopen in plaats van ze uit bestaande Amerikaanse wapenvoorraden te halen. Kopen is een langzamer proces.